Belföld

Árverési tudnivalók

Izgalmas, de sokak számára ismeretlen az árverések világa. Most megtudhatja, mik a legfontosabb tudnivalók, ha műtárgyra akar licitálni.

A legfontosabbak

Az árveréseket egy-egy galéria mint Árverési Ház szervezi és vezeti. A tételek a katalógus sorrendjében kerülnek kikiáltásra úgy, hogy az árverésvezető a sorra kerülő tárgy katalógusszámát, valamint kikiáltási árát élőszóval kihirdeti, amire a vásárlók kézfenntartással teszik meg ajánlatukat.

Az árverés előtti kiállításon és az árverésen minden tárgy megtekintető. A katalógusban szereplő leírások és illusztrációk csak azonosításul szolgálnak, ezért soha ne felejtsen el az árverést megelőzően meggyőződni az árverési tételek állapotáról és arról, hogy azok megfelelnek-e a katalógus leírásainak!

Kié lesz a műtárgy?

Árverési tudnivalók 1• Az árverésre kerülő műtárgy mindig azé a vevőé lesz, aki a legmagasabb vételi ajánlatot teszi. Kivéve, ha védett tárgyról van szó, és egy magyar múzeum érvényesíti az elővásárlási jogát.

• Az Árverési Ház az aukció során a legmagasabb vételárat kínáló vevővel fogja megkötni az adásvételi szerződést, és így ő jogosult arra is, hogy a vételárat beszedje.

• Ha a műtárgy nem kelt el, akkor újraárverezését lehet kérni a galériától.

Vásárlás utáni teendők

• A vevő a leütési ár 20 %-át foglalóként az árverésen készpénzben azonnal tartozik letenni, a maradék összeget az árverés időpontjától számított 7 napon belül kell kifizetni. Amennyiben a vevő a megadott határidőig az árvereztetőnél a teljes vételárat nem rendezi, úgy az Árverési Ház az adásvételi szerződéstől elállhat. Ebben az esetben természetesen a foglalót sem kapja vissza a licitáló. Amennyiben a vevő a teljes vételárat egy összegben az árverésen kifizeti, a műtárgy már a helyszínen átvehető.

• A vevőnek a műtárgy ára mellett az Árverési Ház részére közvetítői (megbízási) díjat is kell fizetnie, amely a leütési ár összegének 20%-a, de ebben már benne van az áfa.

• Ha a vevő kifizette a teljes vételárat, köteles még gondoskodni a megvett tárgy elszállításáról, saját költségére és felelősségére. Ha ezt nem teszi meg, az Árverési Ház nem felel a tárgy sérüléseiért, ráadásul az árverést követő 15. naptól a vételárra számított havi 5% tárolási díjat is felszámol. Ha ezek után, a felszólítás ellenére sem szállítja el a műtárgyat, 6 hónap elteltével a galéria a tárgyat szabadon eladhatja, s költségei levonását követően a fennmaradt összeget a vevő számára letétbe helyezi.

Amit nem szabad

• A már elkelt – “leütött” – tárgyat visszavenni és újra árverezésre bocsátani tilos. Ha a már leütött tárgy esetében nem lehet pontosan tudni, hogy ki a vevő, akkor az árvereztető a tárgyat új árverésre bocsáthatja.

• Nem megengedhető semmilyen összebeszélés vagy vállalkozás, amelynek az a célja, hogy másokat a piaci árat lényegesen meghaladó vételár kínálatára rávegyen és így megkárosítson.

• Az eladásra kerülő tárgyakat nem lehet megvásárolni a kikiáltási ár alatt. Az árvereztető által tett ajánlatért és a kifizetett árverési árért az Árverési Ház felelősséget nem vállal, és nem kötelezhető arra, hogy a műtárgyat ugyanezen az áron egy későbbi időpontban újra árverésre ajánlja vagy forgalomba hozza.

• Árverési katalógusban “VÉDETT” jelzéssel szereplő tárgyakat Magyarországról nem lehet kivinni. A “VÉDETT” jelzésű tárgyak mindenkori tulajdonosait a múzeumok nyilvántartásba veszik, és a tulajdonosváltozást kötelezően be kell jelenteni!

Azokban a kérdésekben, amelyekre itt nem találta meg a választ, minden esetben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók, vitás kérdések esetében pedig a bíróság az illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik