Belföld

Technológiai cégek toplistája

A Deloitte & Touche Central Europe megjelentette azt a technológiai ágazatról szóló ez évi új felmérését, ami a gyors növekedést mutató közép-európai technológiai cégek listáját is tartalmazza.

A Deloitte Touche Tohmatsu globális szakmai szolgáltató vállalat, a vezető, jelentős növekedést mutató technológiai cégek azonosítása érdekében útnak indított programjának részét képező “FAST 50”-at az egyes cégek 1997 és 1999 közötti évi átlagos árbevétel növekedési mutatója alapján állították össze.

Élén a fenti időszakban, éves átlagban 1326%-os növekedést elért, olajiparban használt szoftvereket fejlesztő magyar Comfort-Net share áll, és a második helyen is 1313%-kal, magyar cég, a napelemeket gyártó Dunasolar található. Előkelő helyen végzett még a lengyel telekommunikációs és hálózati szolgáltató Telecomm Systems (464%); a cseh Praxis (341%) szoftvercég és az információtechnológiai rendszereket fejlesztő és tervező ComArch (221%) lengyel vállalkozás.

A listára kerülés kritériumai:

• a tevékenység középpontjában a high-tech fejlesztése vagy használata áll;

• minimum hároméves működés;

• független tulajdonosi struktúra (a külföldi cégek leányvállalatai kizártak).

A fenti kritériumok alapján, több mint 300 vállalkozás részletes elemzésének eredményeként megszületett FAST 50 mindegyik, az innováció és a növekedés területén vezető szerepet betöltő közép-európai technológiai céget tartalmazza.

A vizsgáltak közül 42% van kezdeti fázisban, éves árbevétel nem éri el az 1 millió USD-t; legtöbbjük mindössze egyetlen országban működik. 1999-ben több mint 51%-uk ért el 4,6 és 5,2 millió USD közötti árbevételt; az egy cégre jutó átlagos árbevétel 6,6 millió USD volt; 70%-uk összes eszközének értéke nem érte el a 2,5 millió USD-t. Felső vezetőik a piaci részesedés növelését, az értékesítésre és marketingre szükséges összpontosítást, valamint a tőke és magasan képzett munkaerő elérhetőségét tekintették a legnagyobb üzleti kihívásoknak.

A közép-európai technológiai üzleti környezet jellegzetességeit jól tükröző felmérés jelentősebb megállapításai:

• konszolidáció irányába mutató tendencia Közép-Európa új gazdasághoz kapcsolódó vállalkozásai körében;

• korlátozott helyi ismeretek a finanszírozás módozatairól;

• elavult jogi szabályozás;

• a helyi nyelvek, adójogszabályok és protekcionista szabályozás nehézkessé teszik a közép-európai régióba való bejutást;

• a fejlett gazdaságokhoz leginkább közelítő Lengyelországból, Magyarországról és Csehországból kerül ki a legtöbb gyorsan növekvő közép-európai cég;

• a növekedés finanszírozásához a legtöbb cégnek külső forrásokat kell bevonnia;

• a technológiai cégek stratégiai céljai közül a legfontosabb az új ügyfelek elérése a piaci részesedés növelése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik