Belföld

Az ingatlan-adásvétel titkai I.

Ingatlant venni vagy eladni nem egyszerű. Ha el akarja kerülni az esetenként súlyos pénzekkel és bosszankodással járó buktatókat, akkor olvassa el a FigyelőNet tanácsait. Az első részben az ügyvédek szerepéről olvashat!

Első lépés: Keressünk egy ügyvédet!

Az ingatlan-adásvétel titkai I. 1Ha már megvan a kiválasztott lakás és sikerült megalkudnia az eladóval is, mindenképpen keressen fel egy ügyvédet, mivel a jogszabályok mai állása szerint az ingatlan adásvétel érvényességi kelléke az írásbeliség, azaz a szerződéses forma, amelynek további kötelező kelléke az ügyvéd aláírása. Nélküle ugyanis érvénytelen a szerződés és ez a meggondolatlanság akár a lakásába is kerülhet! Ezen kívül a Földhivatalok is csak úgy jegyzik be a tulajdont, ha – többek közt – ezeket a kellékekkel ellátjuk a szerződést. Az ügyvédi ellenjegyzés egyáltalán nem fölösleges formaság, hanem a hitelesség és a szakszerűség biztosítéka is! Ráadásul az ügyvéd aláírásával felelősséget vállal az adásvétel tisztaságáért és a szerződésben foglaltak valóságtartalmáért.

És mindez mennyibe kerül?

Az ügyvédi díj ma a venni (eladni) kívánt ingatlan forgalmi értékének 1%-a körül mozog. Ha például 20.000.000. Ft-ot ér a lakás, akkor az ügyvéd kb. 200.000 forintot kér majd a lebonyolításért. Mivel azonban az utóbbi időszakban erőteljes verseny dúl az ügyvédi piacon, a nagy versenyben az ügyvédi díjak egyre olcsóbbá válnak, így ma már akár 0,5 százalékért is megköthetjük a szerződést.

Folyt.köv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik