Belföld

Banki szokásaink

Az ABN Amro Magyar Bank nemrégiben elkészült felméréséből kiderül, milyenek is az átlagos honfitársunk befektetési és magatartási szokásai. Egy egyszerű kérdés feltevésével erre Ön is könnyen válaszolhat...

Ön tud megtakarítani?

A 2000 májusában és júniusában végzett felmérésének eredménye szerint a mai Magyarországon korántsem tudnak annyian megtakarítani rendelkezésre álló jövedelmükből, mint azt gondolnánk. A megkérdezett pénzügyi döntéshozók háztartásának csaknem kétharmada (63,1%) – saját bevallása szerint – az elmúlt egy év alatt szerzett összjövedelméből nem takarított meg. Gazdaságkutatók szerint ennek azonban nem feltétlenül az alacsony jövedelmek az okai: a gazdaság sok esztendő után végre tartósan növekedést produkál, így sokan most pótolják be elhalasztott fogyasztásaikat, most vásárolnak olyan termékeket, amelyekre korábban nem volt lehetőségük.

Akkor kikből élnek a bankok?Banki szokásaink 1Azért nem kell megijedni, a pénzintézetek nem fognak éhen halni, hiszen számosan vannak, akik tudnak mit félretenni minden hónap végén. A minta egynegyede (24,9%) említette, hogy háztartásukra maximum 20%-os, vagy ennél alacsonyabb megtakarítási ráta volt jellemző az elmúlt időszakban. A “legjelentősebb megtakarítók”, akik jövedelmük 20 százalékát meghaladóan tudtak megtakarítani, a megkérdezetteknek alig több mint egy tizedét (11,4%-át) teszik ki. A legutóbbi csoportban – vagyis azok körében, akiknek megtakarításaira és befektetéseire leginkább számíthat a magyar bankrendszer – elsősorban magasabb jövedelmű és társadalmi státuszú, a fiatalabb generációkhoz tartozó, magasabb végzettségű és az ország fejlettebb régiójában tevékenykedő emberek találhatóak.

A magyar háztartások pénzügyi döntéshozói• 13.3%-a 2 vagy több bankkal áll kapcsolatban

• 53.1%-a csak egy bank ügyfele

• 32,7%-a nem rendelkezik semmilyen bankkapcsolattal

Robbanás előtt

A felmérés adatai megdöbbentőek: mint azt Szirony Zsolt, az ABN AMRO ügyfélelemzési osztályának vezetője elmondta, a pénzügyi döntéshozók egyharmada (32,7%) egyáltalán nem rendelkezik bankkapcsolattal. A banki szolgáltatásokat nem használók között ráadásul előfordulnak magasabb társadalmi státuszúak, felsőfokú végzettségűek, szellemi foglalkozásúak és budapesti lakosok is. Mindez pedig azt jelenti a pénzintézetek számára, hogy a közeljövőben számos új ügyfélre számíthatnak, hiszen az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy el&őbb-utóbb a lakosság teljes köre felkeresi a bankokat, annak érdekében, hogy ők kezeljék fizetésüket, nyugdíjukat vagy átutalásaikat, megtakarításaikat. Ennek a jelenségnek a jelenlegi ügyfelek is örülhetnek, hiszen a verseny tovább folytatódik, a bankok egyre kedvezőbb kondíciókkal akarják majd megfogni az új klienseket, amiből persze ők is profitálni tudnak. Az ügyfélkör gyarapítását elősegítheti továbbá a gazdaságilag elmaradottabb régiók fokozatos felzárkóztatása, a készpénzkímélőfizetési eszközök elterjedése, a képzettségi szint általános emelkedése és a fiatalabb (banki szolgáltatásokat nagyobb arányban használó) generációk felnövekedése is.

Mi alapján választunk bankot?1. megbízhatóság

2. mekkora kamatot kapunk pénzünk után

3. a szolgáltatás minősége

4. internetes vagy telefonos elérhetőség

5. reklám

Önnek mi fontos?

A megkérdezettek – korosztálytól függetlenül – fontossági sorrendben az els&ő helyen jelölték a megbízhatóságot a bankválasztási tényezők között. E mellett egyre fontosabb a lakosság kamat- és költségérzékenysége, amely tendencia a marzsok (a hotel és a betét kamatok közti különbség) további csökkenésének és a piaci verseny kiéleződésének irányába mutat.

A pénzügyi kultúra fejlődésével úgy tűnik megelégeltük a sorbaállásokat és a morcos, középkorú hölgyek udvariatlan kiszolgálását, nőttek ugyanis az elvárások a szolgáltatások minőségével szemben is: a szempontok között előtérbe került a színvonalas kiszolgálás, a korrekt tájékoztatás és a személyre szabott tanácsadás. A technika csodáinak elterjedésére azonban még várni kell, azaz a számítógépes vagy telefonos számlakezelés egynelőre inkább csak a fiatalabb generáció, a közép- és felsőfokú végzettségű szellemi foglalkozásúak körében nevezhető számottevőnek. A felmérés alapján az is kiderül, hogy felesleges annyi pénzt beleölniük a bankoknak saját maguk reklámozásába, hiszen ezek – a megkérdezettek bevallása alapján – csupán elenyésző mértékben játszanak szerepet a bankválasztásban.

1, illetve 5 millió forint esetében preferált formák:• ingatlan (19.5%, 49.7%)

• lekötött bankbetét (18.8%, 22%)

• folyószámla (13.5%, 15.4%)

• deviza, valuta (9.2%, 10.9%)

Mibe fektetné pénzét?

Erre a kérdésre is megpróbált választ találni az ABN Amro, olyan kérdést tettek fel a megkérdezetteknek, amiről mindenki szokott – igen gyakran – gondolkodni: mit tennének, ha kapnának 1, illetve 5 millió forintot?

Banki szokásaink 2A többség persze rögtön költekezne, ha nagyobb pénzösszeghez jutnának, akkor annak jelentos részét (közel 40 százalékát) elköltenék. No de mi lesz a maradékkal? A preferált befektetési megoldásokat tekintve kiemelkedo az ingatlan, a lekötött bankbetét, a folyószámla, deviza, valuta aránya. A kockázatmegosztás stratégiája azonban csak igen korlátozottan érvényesül, vagyis a választott megtakarítási formák száma viszonylag alacsony, miközben az egyes módozatokba befektetni kívánt átlagos összegek mértéke relatíve magas. Pedig ahhoz, hogy igazán biztonságos helyen tudhassuk a pénzünket, ildomos több, különböző helyen és formában tárolnunk azt.

A befektetések alapján a konzervatív megtakarítási formák (azon belül a készpénz, a folyószámla és a lekötött bankbetét) a legnépszerűbbek a lakosság körében: tíz megtakarítóból kilenc használ ilyen jellegű megoldásokat. A megkérdezetteknek mindössze 5%-a tekinthető nyitott típusú befektetőnek és további 5% nevezhető óvatos megtakarítónak.

Megtakarítói típusokNyitott megtakarítók

• A 40-49 év közötti

• önálló foglalkozású

• a család nettó összjövedelme relatív magas

• közel 30%-uk jelentős megtakarító

Óvatos megtakarítók• szellemi dolgozó

• két vagy több bankkal áll kapcsolatban

• közel 30%-uk jelentős megtakarító

Konzervatív megtakarítók

• 60-69 év közötti

• alacsony iskolai végzettségű

• nyugdíjas

A befektetési hajlandóság vizsgálata során tapasztaltakhoz képest a tényleges megtakarítások között nagyobb a nyugdíj- és életbiztosítások szerepe, ugyanakkor az ingatlan befektetések valós aránya jelenleg jóval alacsonyabb a fogyasztói preferenciáknál. Termékválasztásuk alapján a megkérdezettek túlnyomó többsége (az 1 millió forintos portfolió esetében 64,7%-a, az 5 milliós esetében 60.9%-a) a konzervatív befektetési formákat részesíti elonyben, azaz alap és/vagy egyéb megtakarítási megoldásokat (készpénz, folyószámla, lekötött betét, illetve ingatlan, festmény, ékszer, stb.) preferál, vagy egyáltalán nem fektetne be. Jelentős (18,8% illetve 21,2%) az óvatos megtakarítók aránya, akik megtakarítási/betétszámlába, devizába/valutába, banki papírokba vagy államkötvényekbe (kevésbé kockázatos formákba) tennék a pénzüket. A válaszadóknak csupán egy kisebb része (10,5% és 14,8%) számít nyitott megtakarítónak, aki részvénybe, befektetési alapba, vagy élet- és nyugdíjbiztosításba is fektetne a hagyományos és alap befektetési formákon túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik