Nagyvilág

Végre szavazhatnak a szaúdi nõk

Autót ugyan még nem vezethetnek, viszont 2015-tõl már voksolhatnak Szaúd-Arábiában a nõk. A nõjogi aktivisták remélik, hogy az ultrakonzervatív abszolút monarchia végre a változás útjára lépett.

Szaúd-Arábia egyedüli muszlim országként mostanáig tartotta magát. Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király azonban megadta magát a modernizációnak, és kiterjesztette a választójogot a szaúdi nõkre is. A most csütörtöki helyhatósági választásokon azonban még nem járulhatnak az urnákhoz a nõk, a szavazati jogukkal csupán a 4 év múlva esedékes következõ voksoláson élhetnek elõször.

A szavazati jog kiterjesztése mellett Szaúd-Arábia uralkodója arra is ígéretet tett arra, hogy a jövõben a nõk különféle posztokra is jelöltethetik magukat, és bekerülhetnek az úgynevezett Tanácskozó Gyûlésbe is, amely a parlamentet helyettesíti. A 88 éves Abdallah király a modernizálásról szóló bejelentésében azonban hangsúlyozta: a nõk csak az iszlám szokásjog (arabul: sária) keretei között vállalhatnak szerepet a politikai életben.

a tanácskozó testület

A tisztségviselõk fele kerül be a helyi testületekbe választások útján, a másik felét a kormány nevezi ki. A Tanácskozó Gyûlés összes tagját az uralkodó jelöli ki. Ez az 1992-ben felállított testület ajánlásokat tehet a királyság belsõ ügyeiben, de nincs ellenõrzõ szerepe a kormány fölött.

A szaúdi király mostani döntése nyomán a nõi aktivisták abban bíznak, hogy más, a nagyobb demokratikus és szociális jogokra vonatkozó kérésük is meghallgatásra talál. “Ez egy nagyszerû hír” – értékelte a választójognak a nõkre való kiterjesztését a szaúdi írónõ és nõjogi aktivista, Wajeha al-Huwaider, aki gyakran tiltakozik a szaúdi nõket érintõ negatív megkülönböztetés és a rájuk vonatkozó szigorú szabályok ellen.

Szaúd-Arábiában ugyanis háttérbe szorítják a nõket, mondhatni másodosztályú állampolgárokként kezelik õket, akiknek férfi kísérõ (aki rendszerint a férj vagy az apa) beleegyezése nélkül többek között tilos kimozdulni otthonról, utazniuk, dolgozniuk, megoperáltatniuk magukat, autót vezetniük vagy éppen bankszámlát nyitniuk.

sokat kellett várni a szavazati jogra

Törökországban csak az 1930-as évektõl kezdve szavazhattak a nõk, Kuvaitban csupán 2005-ben nyerték el a választási jogot. Az Egyesült Arab Emírségekben azonban csak 2006. óta biztosított számukra a választójog gyakorlása. Szaúd-Arábiában pedig 2015-ben szavaznak majd elõször a nõk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik