Nagyvilág

Kétmillió amerikai van Irén útjában

Több mint kétmillió embernek mondták a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy az Irén hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát, és menjen biztonságosabb helyre.

A vihar 140 km/óra sebességû széllökések kíséretében elérte szombaton az észak-karolinai Cape Lookoutot.

Az óvintézkedések részeként New Yorkban az alacsonyabban fekvõ városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 250 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés.

Az egész keleti part csomagol. Fotó: MTI

Az egész keleti part csomagol. Fotó: MTI

Elrendelték a New York-i földalatti – Amerika legnagyobb metróhálózata – bezárását is. Természeti katasztrófa veszélye miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni a New York-i metró történetében. Hurrikánveszélyre figyelmeztetõ elõrejelzést utoljára 20 éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban. Szombaton magyar idõ szerint este hat órától lezárják mind az öt New York-i és New York környéki repülõteret.

A figyelmeztetés péntektõl érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvõ Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsûrûbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat.

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját. Amerikai légitársaságok összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfõig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkezõ viharos szél és heves esõ elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülõteret is.

Obama is hazamegy

Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidíti vakációját, és visszatér Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvõ Martha,s Vineyard szigetrõl.

Jóval azelõtt, hogy a hurrikán szeme elérte volna Észak-Karolinát, az állam part menti részén máris elárasztotta a víz néhány település utcáit, és a viharos szél megrongálta a vezetékeket, emiatt 45 ezer ember – többek között egy kórház is – áram nélkül maradt.

Már vannak áldozatok

Az Irén hurrikán elõzõleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidõben.

Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik