Nagyvilág

Éhségsztrájkkal a korrupció ellen

Újdelhiben megkezdte kéthetes éhségsztrájkját Anna Hazare aktivista. Azt akarja elérni, hogy az indiai kormány végre tegyen valamit a burjánzó korrupció ellen.

Zászlót lengetõ tömeg lepte el a Ramlila Maidan parkot Újdelhi központjában. Nem fesztiválra gyûltek össze több ezren, hanem azért, hogy támogassák Anna Hazare aktvistát. A 74 éves férfinak hosszas huzavona után engedélyezték, hogy a parkban
folytassa tiltakozó akcióját a korrupció ellen.

Anna Hazarét kedden tartóztatták le, és a kormány határozata alapján néhány órával késõbb már el is hagyhatta volna a börtönt, de nem volt hajlandó erre, amíg meg nem engedik neki, hogy folytassa éhségsztrájkját, akár haláláig. Szerda este 80 ezer szimpatizánsa ment el a Tihar börtönhöz, és India más városaiban is demonstráltak mellette.

“1947-ben felszabadultunk a brit uralom alól. 64 éve függetlenek vagyunk, de a teljes szabadságot még nem értük el” – mondta híveinek Anna Hazare, mikor kilépett a börtön kapuján. Az aktivista – aki hajdanában sofõrként dolgozott – a korrupció elleni harcot korábban második függetlenségi háborúnak nevezte.

Hazare azt akarja kikényszeríteni mozgalmával, hogy a kormányzat komolyan lépjen fel a mindent átszövõ korrupció ellen. A parlament most vitatja meg az errõl szóló törvényt, de õ azt túl lanyhának tartja. Egyik fõ követelése, hogy ne vonják ki a jogszabály hatálya alól a kormányfõt és más, magas beosztású hivatalnokokat.

Manmohan Szingh miniszterelnök teljesen indokolatlannak és antidemokratikusnak tartja a sztrájkot. A BBC tudósítója szerint Hazare nagy támogatottsága meglepte az indiai kormányt, amely attól tart, hogy a válság széleskörû bizalmatlanságba csap át, miközben a gazdasági növekedés üteme lassul, az árak viszont gyorsan növekszenek.

Hazare 1991-ben indította el a korrupció elleni mozgalmát. Több évtizedes harc után sikerült elérnie, hogy korrupcióellenes biztos kinevezését kezdeményezze a kormány. Felmérések szerint a korrupció több milliárd dollár veszteséget okoz Indiának, és gátolja a gazdaság fejlõdését is.

Az indiai parlament felsõháza épp tegnap szavazta meg, hogy indítsanak eljárást a Legfelsõbb Bíróság egyik bírája ellen, aki a gyanú szerint szemet húnyt közpénzek hûtlen kezelése fölött, amikor bíró volt Calcuttában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik