Nagyvilág

7 éves gyerekek a londoni rendbontók között

Már London belvárosára is átterjedtek a szombat este kirobbant zavargások, eddig több mint 160 embert vettek őrizetbe. A randalírozók, akik között 7-8 éves gyerekeket is láttak, kirakatokat törtek be, és üzleteket fosztottak ki. A rendőrség szerint a szerveződések a Twitteren, a Facebookon és a BlackBerry Messengeren folytak.

Folytatódtak a zavargások Londonban vasárnap éjjel, átterjedve Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon és Brixtonra délen. A tottenhami összetűzések után a tiltakozók hétfőre virradóra ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma immár 35-re emelkedett.

Homályos lövöldözés

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva a 29 éves színes bőrű, ötgyermekes Mark Duggan halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre nőtt, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. A tottenhami randalírozók között 7-8 éves – maszkos – gyerekeket is láttak a szemtanúk.

Duggan lelövésének a körülményei egyelőre tisztázatlanok. A rendőrség Operation Trident nevű egysége – amely afrikai és karib-térségi bandák fegyveres bűncselekményei és kábítószer-kereskedelmi tevékenységei után nyomoz – egy rendőrségi akciót hajtott végre az észak-londoni városrészben. A rendőrség állítása szerint azután lőtték le a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó férfit (akiről köztudott volt, hogy mindig hord magánál fegyvert a drogdílerek közötti ellenséges viszonyból kifolyólag), hogy fegyverével az egyik rendőrre tüzelt, akit viszont megvédett a golyóálló mellénye, s csupán a rádiójába fúródott a golyó.

A lelőtt férfi iránti szolidaritási tüntetés végül rendbontássá fajult. A tömeghez csatlakozó anarchisták ugyanis kirakatokat törtek be, rendőrségi autókat és egy emeletes buszt is felgyújtottak.

Átterjedtek a zavargások

Az észak-londoni szombat éjjeli rendbontás mintegy 100 millió font kárt okozott. Vasárnap éjjel a közeli Enfieldre, illetve Dél-, és Kelet-Londonra is átterjedtek a zavargások.

Brixtonban mintegy 300 rendbontó randalírozott. A hatóságokkal való összecsapások mellett megállás nélkül fosztogatták az üzleteket. Többek között a Tesco, Foot Locker, Vodafone, Currys, Halfords és H&M üzletekbe törtek be az arcukat eltakaró fiatalok. Az összecsapásokban 3 rendőr megsebesült, akárcsak a kelet-londoni Chingfordban. A közeli Walthamstow-ban több mint 30 fiatal randalírozott, és fosztogatott.

képek a zavargásról! Fotó: MTI / EPA

Képek a zavargásokról! Fotó: MTI / EPA

Twitter és társai

Akárcsak az egyiptomi tömegtüntetések, úgy a londoni zavargások is közösségi oldalakon szerveződtek. Többek között a lelőtt Mark Duggan emlékére létrehozott Facebook oldalon (R.I.P Mark Duggan), amelynek mára több mint 8 ezer követője van.

A tottenhami High Road-on lévő rendőrőrs előtt szombat este összegyűlt tömeg körülbelül 10.30-kor lendült akcióba, s 10.45-kor már a következő bejegyzést lehetett olvasni a Facebookon: „Ha van fotótok vagy videótok a ma estéről Tottenhamból, akkor töltsétek fel. Osszátok meg a többiekkel”.

Az üzletfosztogatásokról és autógyújtogatásokról szóló felvételek pedig rekord gyorsasággal kerültek fel a Twitterre és a YouTube-ra.

A rendőrség most a Facebook és a Twitter mellett a BlackBerry Messengert (BBM) is ellenőrzi, hiszen a legfrissebb felmérések szerint a brit tinik 37 százaléka ezt az okostelefont használja. Az Urban Mashup blog szerint már Duggan lelövése utáni órákban elárasztották a BBM-t a tottenhami incidensekről szóló üzenetek.

1 év múlva olimpia

“Ez szükségtelen, opportunista lopás és erőszak volt, aminek semmi köze sincs Mark Daggan halálához” – nyilatkozta az egyre nagyobb méreteket öltő zavargásokról Nick Clegg miniszterelnök-helyettes.

Steve Kavanagh, a Scotland Yard helyettes megbízottja szerint túl kevés rendőr volt Tottenhamben szombat éjjel. Hétfő éjjelre azonban több rendőrt fognak kiküldeni az utcákra, hogy megakadályozzák a további zavargásokat – ígérte.

Kit Malthouse, London polgármester-helyettese úgy véli, nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban 1 évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Állítása szerint a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik