Nagyvilág

Ők ölték meg bin Ladent

Az USA haditengerészetének és különleges alakulatainak legelitebb egysége számolt le a pakisztáni Abbotábádban a terroristavezérrel. A kommandósok fejlövéssel végeztek bin Ladennel. Az amerikai egység az akció előtt bin Laden búvóhelyének pontos másolatán gyakorolta a műveletet.

Hivatalosan nem léteznek, működésük titkos, a világ bármely területén bármikor bevehetőek – különösen a terroristák ellen. A speciális terrorelhárító feladatokra kiképzett egységet, a DEVGRU-t (United States Naval Special Warfare Development Group, rövidítve: NAVSPECWARDEVGRU) a korábbi SEAL Team Six (a hatos számú SEAL) egységből hozták létre. A SEAL elnevezés egyébként az angol sea, air és land – tenger, levegő és föld – szavak első betűiből áll össze. Ezek az elitkatonák ugyanis ún. hároméltű kiképzést kapnak, így vízről, levegőből és szárazföldről egyaránt képesek akciót indítani.

Bárhol bármikor bevethetőek

A túszmentésen és a mélységi felderítésen kívül a terrorelhárítás alkotja az elitegység főprofilját. A speciális katonai csoportot, amelynek főhadiszállása a virginiai Dam Neck Annex, ahol a haditengerészet légi állomása (Naval Air Station, rövidítve: NAS), valamint a flottakiképző központja is található.

A csoport felépítése és működése hasonlít az olyan kommandós egységekére, mint a Delta Force vagy a brit SAS. A DEVGURU a Különleges Műveletek Egyesített Parancsnoksága (JSOC), valamint az Amerikai Haditengerészet Különleges Műveleti Parancsnoksága (NAVSOC) alá tartozik.

begyakorolták

Az amerikai egység az akció előtt Oszama bin Laden búvóhelyének pontos másolatán gyakorolta a műveletet. Obama múlt hét pénteken adott parancsot a támadás végrehajtására.

Hidegen hagyja őket a katonai protokoll, a nemzetközi jog, és az országhatárokra sincsenek tekintettel, ha bevetésről van szó. A “magvát” alkotó SEAL VI. egységet 1980-ban hozták létre – az 1979-es iráni túszdráma (63 amerikai állampolgárt ejtettek túszul iráni egyetemisták, azt követelve, hogy az USA adja ki az elűzött perzsa sahot, Reza Pahlavit) nyomán -, és 1981-ben kezdte meg a működését. A sikertelen akció ugyanis arra világított rá, hogy a hadsereg mellett szükség van egy speciális, a haditengerészet igényeinek megfelelően felkészített, terroristaellenes egységre, amelynek működését nem kell nagy dobra verni, azaz nyugodtan végrehajthat titkos akciókat.

Kőkemény tréning

Az elitkatonákat egyenként választják ki – további kiképzésre – a haditengerészet különleges erőiből (SEAL-csoportok), valamint egységeiből, sőt a CIA is aktívan toboroz. Az 30-as éveikben járó katonáknak szigorú kiválasztási procedúrákon kell keresztülmenniük, majd ezt követően 6-7 hónapon át tartó kemény kiképzés vár rájuk, amelynek folyamán rendszerint a fele csoport lemorzsolódik (20 főből általában 12-en maradnak). Többek között a sziklamászást, a fegyver nélküli harci technikákat, az ejtőernyőzést, a búvárkodási és a merülési, valamint a túlélési technikákat kell a legmagasabb fokon elsajátítaniuk ahhoz, hogy bekerülhessenek az elitegységbe.

Jó kezekben volt Karzai (forrás: YouTube)

Jó kezekben volt Karzai (forrás: YouTube)

Ahol rájuk volt szükség

Számos katonai műveletben vett már részt a DEVGRU, ám a legtöbb bevetésük titokban is maradt. 1993-ban Szomáliában, a 90-es évek közepén az egykori Jugoszláviában (segítettek a NATO-nak szerb háborús bűnösök elfogásában), 2001 óta Afganisztánban (az al-Kaida és a tálibok kulcsfiguráira vadásztak), 2003-ban pedig Irakban is (iraki fogságból kiszabadították Jessica Lynch amerikai katonanőt) bevetették őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik