Nagyvilág

Lőnek a lakosságra Líbiában

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők páncélos egységei áttörték az ellenzékiek által elfoglalt az-Závija város védvonalát, de heves ellenállásba ütköztek. Arab műholdas televíziók beszámolói szerint a harckocsik lakóépületeket lőttek.

A kormányerők páncélosok bevetésével, aknavetőkkel és gépfegyverekkel indítottak támadást. Az al-Arabíja arab hírtévének egy szemtanú elmondta, hogy a roham olyan heves, hogy ehhez hasonló még Irakban sem tapasztaltak és sokan meghaltak. Szerinte ez a támadás kimeríti a népirtás fogalmát.
Emellett a helyi mecsetek dzsihádra, szent háborúra szólítottak a behatolók ellen.

A felkelők szóvivője elismerte, hogy a kadhafista erők nagy területet vontak ellenőrzésük alá a tengerparti városban a pénteki ütközet után, azonban a felkelők a város központi terénél, a környező házakban állásokat vettek fel és szembeszállnak a Kadhafihoz hű erőkkel. Kijelentette, hogy minden áron visszafoglalják az-Záviját.

A 200 ezer lakosú város több pontján tűz ütött ki, a területet sűrű füst borítja. Szemtanúk beszámoltak arról, hogy orvlövészek mindenkire lőnek az utcán, még a balkonokra kimerészkedő lakosokra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik