Nagyvilág

Kaukázusi muszlim férfi robbantott

Kaukázusi muzulmán férfi robbantott a moszkvai repülőtéren a testére erősített, repeszekkel teli bombával. A helyszínen megtalálták a férfi fejét, amely alapján feltételezik, hogy huszonéves fiatalról van szó. A történtek miatt a jövőben várhatóan távolabb viszik majd a repterektől a beérkező állampolgárok ellenőrzését.

Ami hétfő délután moszkvai idő szerint délután 16: 32 perckor történt, az a terrorizums szempontjából új módszert jelent – nyilatkozta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitkai szakértő.

Első ízben követtek el úgy repülőtéren merényletet, hogy a fémdetektoros ellenőrzőpontokat kikerülve, a beérkező utasok számára elkülönített területen robbantott az öngyilkos merénylő. A férfi fejét megtalálták, a feltételezések szerint észak-kaukázusi csecsenről van szó. Három segítője után az orosz titkosszolgálat szemtanúk segítségével nyomoz.

A helyszín kiválasztásából arra lehet következetni, hogy a merénylő célja aminél több halott és sebesült volt. A robbantáshoz 7 kilogramm TNT-t használt a merénylő.Az orosz-csecen háború tíz éve tart, a merénylő nem érte el stratégiai célját. Habár 24 óráig felhívta a világ figyelmét a régióra, ettől az orosz politika nem fog megváltozni – tett hozzá Nógrádi György.
Sebesült férfit tolnak hordágyon mentősök a moszkvai Domogyedovo repülőtér várócsarnoka előtt. Képgaléria!!!!

Sebesült férfit tolnak hordágyon mentősök a moszkvai Domogyedovo repülőtér várócsarnoka előtt. Képgaléria!!!!

Habár Dimitrij Medvegyev orosz elnök kijelentette, hogy a tragédia azért következett be, mert a repülőtéren nem tartották be az előírt biztonsági intézkedéseket, az is bizonyos, hogy az előírások teljes betartásával megbénulna egy ekkora forgalmat lebonyolító reptér – tette hozzá Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A jövőben valószínűleg távolabb viszik majd a repülőtértől a bejövő utasok ellenőrzését, feltételezhetően már a bevezető utakon ellenőrzőpontokat alakítanak ki – fogalmazott a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik