Nagyvilág

Életben van a Szudánban elrabolt magyar

Főleg az egészsége miatt aggódik a Szudánban elrabolt Papp István, akivel az egyik helyi rádiócsatornának sikerült felvennie a kapcsolatot. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint amint az ENSZ fizet, a magyar túsz kiszabadulhat.

A Dabanga nevű dárfúri rádióállomás kapcsolatba tudott lépni Papp István nyugállományú alezredessel, akinek az elrablásáról a FigyelőNet elsőként számolt be. A magyar ENSZ-alkalmazottat csütörtökön este fegyveresek hurcolták el az El-Faser városában lévő szállásáról. A helyi rádió telefonon elérte a fogva tartott magyar ENSZ-alkalmazottat, aki Szudánban gyerekkatonák leszerelésében segédkezik.

Papp István a Radio Dabanganak nyilatkozik

Papp a rádióadónak elmondta, az elrablása óta nem érintkezett a külvilággal, sem a családjával, sem az UNAMID-dal (Afrikai Unió közös békefenntartó erői) nem beszélhetett eddig. Arra kérte a rádiósokat, hogy továbbítsák ezt az üzenetét az UNAMID főhadiszállására. A magyar békefenntartó nem tudta beazonosítani ezt a helyet, ahol fogságban tartják. Elmondása szerint egy táborszerű helyen őrzik, ahol több mint száz egyenruhást lát.

Pilótajáték a háttérben?

Papp szerint egy helyi, pilótajátékszerű ügy miatt – amelyben a kormánypárt több tagjai is érintett (a pilótajáték-hálózat idén áprilisban, a választások előtt “dőlt be”, bővebben>>>) – történhetett az elrablása. A magyar ENSZ-alkalmazott szerint a fegyveres elrablói az UNAMID beavatkozásában bíznak.

(forrás: Fejér Megyei Hírlap)

(forrás: Fejér Megyei Hírlap)

A rádióállomás szerint Papp végig nyugodtan beszélt, ám bevallotta, attól fél, hogy megölhetik vagy rátámadhatnak, esetleg elkapja a maláriát, amely több elrablóját is megfertőzte. A magyar túsz angolul beszélt a rádiócsatornával, egy-egy szót, mondatot olykor franciául és arabul.

Csak fizetni kell

Az emberrablás egy üzletág Szudánban, amint az ENSZ fizet, emberi számítások szerint szabadon engedik elrablói Papp Istvánt – véli Nógrádi György. Ha a nemzetközi szervezet nem fizetne, a túszejtők – zsarolási potenciáljuk megtartása érdekében – biztosan végeznének a tússzal. Az ENSZ azonban fizet az alkalmazottaiért – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

A szakértő szerint szabadítási akcióról nem célszerű beszélni sem, mivel egy lényegében működésképtelen helyi kormány mellett két-három fővel ennek sikerére „pici lenne az esély”.

Olvasói sztorik