Nagyvilág

Szabad az út az amerikai egészségügyi reform előtt

Az amerikai képviselőház vasárnap éjszaka elfogadta az egészségügyi reformtörvény tervezetét.

A történelmi jelentőségű dokumentum – amelynek törvénnyé válásához még Barack Obama elnök aláírására lesz szükség – az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást.

A tervezet elfogadása mindössze néhány vokson múlt: az alsóház 219-212 szavazati aránnyal fogadta el azt. Az elfogadáshoz szükséges minimum 216 szavazat volt. A tervezetet a republikánus ellenzék egyetlen tagja sem támogatta, és 34 demokrata politikus is nemmel voksolt.

“Történelmet írunk, rendbe tesszük az egészségügyet Amerikában” – hangoztatta korábban az elnök. Elemzők a törvény fontosságát az 1935-ös társadalombiztosítási reformhoz, valamint az idősek számára egészségügyi alapellátást biztosító 1965-ös Medicare program bevezetéséhez hasonlítják.

Obama néhány órával a képviselőházi szavazás előtt tudatta: rendeletben fogja biztosítani, hogy a reform nem változtat azokon a korlátozásokon, amelyek a művi vetélés szövetségi finanszírozására vonatkoznak.

Így megnyerte a tervezetnek azokat a még habozó demokrata párti képviselőket, akik éppen a mesterséges vetélés szövetségi támogatásával kapcsolatos aggodalmaik miatt nem álltak az ő reformelképzelései mögé.

A szavazás kimenetele még vasárnap délelőtt is kétséges volt. Steny Hoyer, a demokraták frakcióvezetője akkor annyit mondott: már csak néhány szavazatot kell megszerezniük.

A képviselőházban vasárnap éjszaka az egészségügyi törvénytervezetnek a szenátus által már tavaly elfogadott változatát hagyták jóvá, így arról a felsőházban nem kell újra szavazni, az okmány egyenesen mehet a Fehér Házba, Obama elnökhöz aláírásra.

Obama reformtörvénye ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azzal, hogy azt kiterjesztik 32 millió amerikaira, a népesség 95 százaléka biztosított lesz. A törvény fontos eleme: megtiltja, hogy a biztosítók megtagadhassák szolgáltatásaikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek esetén.

A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítják át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelező lesz a biztosítás; azokon a szegényeken, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állam fog segíteni.

A törvénytervezet elfogadása után Barack Obama kijelentette: az egészségügyi reformtörvény elfogadása az amerikai nép, egyben a józan ész győzelmét jelenti.

Obama azt mondta: a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni.

Kiemelte, hogy az egészségügyi szféra átfogó reformja nyomán az első évtizedben több mint százmilliárd dollárral, a második évtizedben pedig több mint ezermilliárd dollárral fog csökkenni a költségvetési hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik