Nagyvilág

Romaellenességén bukhat meg a szlovákok jelöltje

A szerdán lezajlott bizottsági üléseken hallgatták meg az unió biztosi címeinek várományosait. Andor László meghallgatása még viszonylag simán zajlott, viszont több jelölt esetében is felmerült, hogy alkalmatlanok lehetnek a posztra.

A január 14-én zajló meghallgatásokon több EU-biztos jelölt esetében is erős kétségek merültek fel az alkalmasságot illetően. Andor László, a foglalkoztatás- és szociálpolitikai biztosi cím várományosa nem aratott osztatlan sikert, de a bizottság alkalmasnak találta a posztra. A bizottsági tagok többségének véleménye szerint rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot.

A bolgár jelölt gazdasági ügyei

Nem volt ilyen szerencséje Rumiana Zselevanának, a nemzetközi együttműködés, a humanitárius segélypolitika irányát és a kríziskezelést irányító biztosi cím jelöltjének. A meghallgatás során Zselevanát több bizottsági tag is európai biztosi tagságával összeférhetetlen gazdasági tevékenységéről kérdezte, melyekről nem tett említést a kötelező vagyonnyilatkozatban.

A jelölt férjével kapcsolatban korábban már terjedtek olyan híresztelések, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkezik, de Zselevana ezeket és a mostani vádakat is tagadta. Szájer József, a Néppárt alelnöke ugyanakkor védelmébe vette a bolgár jelöltet -írja a Euronews. Szerinte Zselevan a baloldali boszorkányüldözés áldozata és már bizonyította, hogy a személyével kapcsolatban felhozott rágalmak alaptalanok.

Több innovációt vártak a litvántól

Gediminas Semeta, az adó- és vámügyi, valamint csalásellenes biztosi posztra szánt litván jelöltből az innovációt hiányolták a meghallgatáson résztvevő képviselők. Bár szakmailag felkészültnek tartják, a néppárti képviselők szerint nincs benne elég kezdeményező erő – írja a Bruxinfo. A szocialisták szerint a jelölt csalásellenes elképzelései alapján megkérdőjelezhető az alkalmassága.

Diszkrimináción bukhat a szlovák jelölt

A szlovák jelölt, Maros Sefcsovics korábbi romaellenes kijelentései miatt válhat alkalmatlanná a oktatásért, képzésért és kultúráért felelős uniós biztosi címre. Sefcovic korábban úgy fogalmazott, a roma állampolgárok miatt vált kezelhetetlenné a szlovák segélyrendszer. A jelölttel kapcsolatban Szájer József úgy fogalmazott, igen problémás, ha a bizottság egyik tagja olyan diszkrimináló megjegyzéseket tesz, melyek sértik egy egész etnikai kisebbség érzékenységét.

Többen kaptak tapsot

Voltak azonban olyan bizottsági ülések is, melyek optimista hangulatban teltek. A környezetvédelemért felelős biztosi poszt várományosa, Janez Potocnik tapsot kapott az EP zöld frakciójától és a jelenlévő környezetvédelmi szervezetek tagjaitól. Ugyancsak tapssal jutalmazták az ülés résztvevői Viviane Reding biztosjelöltet, aki a jogérvényesülés, az uniós polgárság és az alapvető jogok biztosi posztjának várományosa. A holland jelöltnek konkrét elképzeléseiért és pontos válaszaiért járt az elismerés.

Az ülések unalmas hangulatát még Morvai Krisztinának sikerült feldobnia, aki Viviane Reding jelölt válaszába, majd Göncz Kinga kérdésébe kiabált bele.Az elnök rendre utasította a képviselőnőt és kikapcsolta mikrofonját.

A többi jelölthöz képest Andor László meghallgatása tehát valahol a középmezőnyben helyezkedik el. A bizottság többsége alkalmasnak tartja a tisztségre, azonban sokan hiányolták, főleg néppárti oldalról, a konkrét elképzeléseket és kifogásolták a túl általános válaszokat. A három kifogásolt jelölt esetében azonban még biztosi posztjuk sem biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik