Nagyvilág

Jóváhagyták a szlovák nyelvtörvény “szabályzatát”

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a módosított államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó javaslatot.

A dokumentum célja, hogy egységesítse a jogszabály értelmezését – állapította meg a közszolgálati TASR hírügynökség. A kulturális minisztérium, illetve más illetékes szervek a jövőben ennek alapján fogják felügyelni a nyelvtörvény betartását. Ez az utasításcsomag lesz a mérvadó a jogszabály megsértésért kiszabható pénzbüntetés meghatározásánál is.

A végrehajtási utasítások kidolgozására azért volt szükség, mert a szeptember elsején életbe lépett törvény egyes cikkelyeit többféleképpen értelmezték és magyarázták. A jogszabály megsértésért kiszabható büntetéseket ezért a szlovák kulturális tárca január elsejéig felfüggesztette.

A vitatott jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, aki mind a két féllel tárgyalásokat folytatott a módosított államnyelvtörvényről szeptemberi pozsonyi látogatásakor azt mondta: a szlovák nyelvtörvény összhangban van az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó. Ugyanakkor azt javasolta a szlovák kormánynak, hogy az államnyelvtörvény mellett erősítse meg a kisebbségi nyelvek használatát szabályozó jogszabályokat is, hogy a kettő között helyrebillenjen az egyensúly. A szlovák fél ezzel a javaslattal azonban eddig nem foglalkozott.

A szlovák külügyminisztérium szerint Vollebaek hivatala a végrehajtási utasítások elveit “szolid alapnak” tekinti a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához.

A végrehajtási utasításokat tartalmazó dokumentum, amely kétszer olyan hosszú, mint a törvény, rögzíti, hogyan kell értelmezni a törvény egyes sokat vitatott fogalmait, mint például a hivatalos és a nyilvános érintkezés, a hivatalos nyelv, a földrajzi megnevezés vagy az egészségügyi és szociális intézmények nyelvhasználata.

A dokumentum szerint az államnyelv, a kisebbségi nyelv, illetve az idegen nyelv használata a rendszeresen megjelenő sajtótermékekben és az időszaki kisebbségi, valamint idegen nyelvű kiadványokban nem lesz államilag ellenőrizve. Az államnyelven megjelenő időszaki publikációkat viszont a kulturális tárca felügyeli.

Az egészségügyi intézményekben a nyelvhasználatot nem fogják ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik