Nagyvilág

Nem borult össze Bajnai és Fico – videó!

A magyar-szlovák kormányfői találkozó utáni sajtótájékoztatón egy 11 pontban rögzített közös nyilatkozat létrejöttét jelentette be Bajnai Gordon. Videó!

„Vannak olyan pillanatok, amikor már az is nagy szó, ha le tudunk ülni tárgyalni” – kezdte sajtótájékoztatóját Bajnai Gordon a szlovák kormányfővel való több mint kétórás tárgyalása után. „Az EU-ban ugyanis úgy szokás, hogy leülünk megbeszélni a problémákat, azaz beszélni és tárgyalni kell” – folytatta.

Közös nyilatkozat Bajnai Gordon és Robert Fico szécsényi találkozójáról – a dokumentum itt olvasható.

„A magyar találkozó eredménye annál több, mint hogy csak leültünk tárgyalni” – jelentette ki a magyar kormányfő. “El tudunk indulni egy úton, hogy rendezzük a vitás kérdéseket, amelyek eddig hátráltattak” – foglalta össze a kétórás megbeszélést.

„Nem szűntek meg mindenben a véleménykülönbségek, de elkezdtük tisztázni őket, és utat nyitottunk egy rendezési irány felé” – hangsúlyozta Bajnai.

Fico Komáromba menne

Robert Fico a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szlovákia kész odaállni a Bajnai dokumentum mellé. Ennek kapcsán meghívást adott a magyar kormányfőnek, amelyet bármikor, bárhova beválthat. Egyik ilyen lehetőség lenne – ajánlata szerint – Komárom városa, ahol helyet kellene találni Cirill és Metód szobrának is, ugyanúgy, ahogy Szent István szobrának tették. A közös kormányülésen pedig tovább folyhatna a konstruktív megbeszélés. Képesnek kell lennünk bármilyen témában megbeszélést folytatni.

Egyetértett azzal, hogy ne a szélsőségek kommunikáljanak helyettük, mindehhez hozzátéve úgy véli, kampány folyik a szlovákiai kisebbségek miatt országa ellen. Pedig a kisebbségek jogállása megfelel az európai sztenderdeknek. Százával vannak a magyaroknak iskoláik, pártjuk van, polgármestereik vannak, sőt a közbeszerzési hivatal élén is magyar származású áll. Sőt testőrei közt is akad, aki magyarnak vallja magát.

Robert Fico kiemelte azt is, hogy bár magyar oldalról sokan bírálják a nyelvtörvényt, sem a szlovák Alkotmánybíróság, sem az Európai Emberi Jogi bíróság előtt nem folyik eljárás az ügyben.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor nemtetszését fejezte ki a Kárpát-medencei magyar képviselők fóruma ellen, amely ráadásul épp pénteken fog ülésezni. Megjegyezte azt is, hogy az úton szélsőségesek tüntettek Szlovákia ellen.


a problémás pontok a két ország viszonyában:



– Malina Hedvig-ügy
– Magyar szurkolókat vertek Dunaszerdahelyen
– Elfogadták a szlovák államnyelv törvényt
– Sólyom Lászlót nem engedték be Szlovákiába augusztus 21-én

Ajánlott videó

Olvasói sztorik