Nagyvilág

A nyelvtörvény miatt elfajulhat a szlovák-magyar viszony

A szlovák nyelvtörvény miatt kezd elfajulni az egyébként is régi keletű viszály Szlovákia és Magyarország között. A The Economist szerint Szlovákia "balos irányzatú populista kormánya" azóta "szurkálja" Magyarországot, amióta 2006-ban hatalomra került.

A gazdasági-politikai folyóirat írása szerint a magyar ajkú lakosság az anyanyelv használati joga elleni közvetlen támadásnak tartja a törvényt, csakúgy, mint a magyar politikusok. Az Economist szerint a választások előtti szereplési vágy is tüzeli a viszályt. A szlovák kormányfő népszerűségi mutatói rekordokat döntenek, és ez segít elterelni a figyelmet olyan ügyekről, mint a korrupció és a gazdasági hanyatlás.

A The Economist részleteket ismertet a nyelvtörvényből, felidézve, hogy ötezer euróig terjedő bírságra számíthat, aki a szlovák nyelv nyilvános használatát előíró jogszabályt megsérti. A lap szerint a nagy kérdés az, hogy mit jelent a szlovák nyelv “nyilvános” használatának kötelme. Köteles-e például egy magyar ajkúak által látogatott szavalókör megszervezni, hogy az összejövetelein elhangzottakat lefordítsák szlovákra? Talán nem, mégis furcsa azonban, hogy manapság az Európai Unióban ilyesmi miatt kelljen aggódni – írta a brit hetilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik