Nagyvilág

Pokolgép robbant a kairói bazárnál

Pokolgép robbant vasárnap este a híres kairói Huszein mecset előtt, a turisták által is kedvelt Khan el-Khalili bazár szomszédságában. Egy francia turista meghalt a kórházban, tizenkilencen (köztük német, szaúdi, francia és egyiptomi állampolgárságúak) pedig megsebesültek.

Az al-Dzsazíra tévécsatorna információi szerint egy halálos áldozata van a robbantásnak – egy francia turistanő halt meg a kórházban -, tizenkilencen (egy német, tizennégy francia, három szaúdi, négy egyiptomi) pedig megsebesültek. Többek között egy német és egy másik francia turista súlyosan megsebesült.

Több járókelő a bomba okozta detonációban sérült meg, amikor is a mecset oldaláról leeső márvány- és kőtörmelékektől megsebesültek. Az al-Dzsazíra tévécsatorna helyszíni tudósítója szerint a sérültek többségének az ellátását már a helyszínen megkezdték a robbantást követően.

Forgalmas helyen robbantottak (fotó: EPA)

Forgalmas helyen robbantottak (fotó: EPA)

Hotelből dobták ki

A Reuters hírügynökség korábban úgy értesült, hogy a házi készítésű robbanószerkezet egy motorkerékpáros dobta a mecset elé, ahol éppen a turisták által kedvelt kávézókban külföldiek teáztak. Az al-Dzsazíratévécsatorna legfrissebb információi szerint az al-Huszein mecset mellett lévő al-Huszein Hotel ötödik emeletéről dobták ki a házi készítésű robbanószerkezeteket a forgalmas kávézósorra.

Az elkövetők személye és az inditék egyelőre nem ismert. A nyomozás nagy erőkkel folyik.

4 éve már robbantottak

A kairói bazár nem először volt terrorista merénylet célpontja: 2005-ben szintén pokolgép robbant a turisták által kedvelt városrészben. Akkor hárman haltak meg (egy amerikai, egy francia turista és egy egyiptomi), valamint tizennyolcan megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik