Nagyvilág

Afganisztán és Pakisztán békülne a tálibokkal

Afganisztáni és pakisztáni politikusok és törzsi vezetők bejelentették kedden, hogy tárgyalni kívánnak a tálib felkelőkkel, és "nyitva áll az ajtó" a kibékülés előtt.

A politikai és törzsi vezetők erről szóló nyilatkozatai egy kétnapos tanácskozás után hangzottak el Iszlámábádban. “Megállapodtunk, hogy fel kell venni a kapcsolatot az ellenzéki csoportokkal a két országban. (…) Az ajtó nyitva áll azok előtt, akik élni kívánnak a lehetőséggel” – foglalta össze a lényeget Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter, az afgán küldöttség vezetője.

A kapcsolatok felvételét a konfliktusban érintett összes féllel egy törzsi tanácsra bízták, amelynek két hónap múlva kell beszámolnia az eredményekről. A pakisztáni delegáció vezetője külön kihangsúlyozta, hogy a tárgyalási ajánlat a tálibokra is vonatkozik. “Tárgyalóasztalhoz kell ülnünk, beszélnünk kell velük, meg kell hallgatnunk őket, és megoldást fogunk találni. Párbeszéd nélkül nem jutunk semmiféle megoldásra” – tette hozzá az Északnyugati Határtartomány kormányzója.

Kabul tárgyalási hajlandósága már régebbről ismert, s a felek képviselői már találkoztak is egymással Szaúd-Arábiában, de utólag azt állították, hogy az igazi béketárgyalások még nem kezdődtek meg. A királyság külügyminisztere egy hete megerősítette, hogy a találkozó létrejöttét ők segítették elő. Az Egyesült Államok egyelőre nem tulajdonít nagy jelentőséget a tapogatózásnak, de elvben támogatja a kibékülést azokkal, akik leteszik a fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik