Nagyvilág

Az afganisztáni harc egy lefelé tartó spirál

Egy folyamatban lévő vizsgálat szerint az amerikai hírszerző szolgálatok egyetértenek abban, hogy az afgán misszió és Afganisztán egy lefelé tartó spirálon van. Az afgán kormány nem tudja hatékonyan megakadályozni a tálibok befolyási övezeteinek terjeszkedését - ismertették a jelentés tartalmát amerikai tisztviselők.

A központi afgán kormányzás meggyengüléséhez többek között a féktelen korrupció és a Nyugat-Pakisztánban működő milíciák egyre szofisztikáltabb támadásai vezettek – írja a The New York Times. című amerikai lap. Jelentős problémát jelent továbbá az afgán gazdaság több mint 50%-át kitevő heroinkereskedelem. A félkész jelentés a november végi elnökválasztások után fog elkészülni. Előreláthatólag évek óta a legkiterjedtebb értékelésre lehet számítani benne az Afganisztánban uralkodó állapotokról.

A vizsgálat eredménye valószínűleg kíméletlen ítélet lesz a Bush-adminisztráció döntései felett, melyekkel 2001. szeptember 11-e utáni hónapokban Afganisztánt helyezte a terror elleni háború középpontjába. A tálib felkelők 2006-ban indítottak újra jelentős offenzívákat az ország területén. Az elmúlt hónapok jelentős koalíciós veszteségei után megerősödött az a nézet, hogy az időközben többé-kevésbé stabilizálódott Irakból kivont erőket Afganisztánban kell küldeni.

A kérdés részévé vált az elnökválasztási kampánynak is. Obama élesen támadta azokat a döntéseket, melyek révén az utóbbi időben az eleinte központi szerepet betöltő afgán katonai jelenlét háttérbe szorult és Bush Irakra pazarolta el a hadsereg forrásainak jelentős részét. McCain megvédte azonban a jelenlegi adminisztráció politikáját és kijelentette, hogy még mindig Irak a terror elleni háború legfontosabb pontja. Abban azonban mindketten egyetértettek, hogy új csapatokat kell küldeni Afganisztánba, az afgán kormánynak pedig helyre kell állítani megroggyant tekintélyét.

A kormányzat hitelének visszaállítása mellett újabban fontos momentumként jelenik meg a helyi törzsek vezetőivel való kommunikáció, melyet eddig az amerikaiak igyekeztek kerülni. „Ahhoz, hogy megalapozott ellentámadást intézhessünk a tálibok ellen, erős helyi kormányzásra van szükség a kerületekben és a tartományokban is” – mondta az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik