Nagyvilág

Repülőgép-katasztrófa történt Madridban

Felszállt, majd kényszerleszállással próbálkozott, összetört és kigyulladt a Spanair Kanári-szigetekre induló gépe. A balesetben nem végleges adatok szerint 45-en halatak meg, magyar vélhetően nincs közöttük.

A madridi nem zetközi repülőtéren tartózkodó magyar konzul este hat óra körül még nem kapott hírt arról, hogy magyar is lenne az áldozatok között.

A Mac Donnell-Douglas MD-82 típusú gépen 164 utas és 9 főnyi személyzet volt. A spanyol Spanair – a SAS leányvállalata – és a német Lufthansa légitársaság közös járata Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba tartott. Egy jelentés szerint a műszaki problémák miatt eleve egy órás késéssel, délután három körül induló gép rögtön kényszerleszállást kísérelt meg, s e közben csúszott túl a pályán. A gép állítólag összetört és ki is gyulladt, de a részleteket és a baleset okát még nem tisztázták. A gép adatrögzítő készülékeit megtalálták.

Romok a katasztrófa után (Fotó: EPA)

Romok a katasztrófa után (Fotó: EPA)

A mentés kora este még folyt; a sérülteket különböző kórházakba szállították, s ezért sem lehetett még összesíteni az adatokat. A madridi rendőrség szerint a sérültek közül 15-en vannak súlyos állapotban, míg 35 ember sértetlenül élte túl a katasztrófát. A számadatok közötti eltérést a rendőrség nem magyarázta meg. A különféle spanyol sajtóforrások között olyan értesülés is elterjedt, hogy mindössze 25-en menekültek meg.

A repülőtér közelében bonctermeket rendeztek be, és megpróbálják azonosítani a holttesteket. Madridban háromnapos gyászt rendeltek el.

Spanyolországban 1985 óta nem volt ilyen súlyos légi baleset. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő és több miniszter a helyszínre sietett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik