Nagyvilág

Juhokat tenyészt a háborús bűnös?

Ratko Mladic tábornok, a hágai Nemzetközi Törvényszék által legjobban keresett háborús bűnös állítólag Szerbia déli részén, egy a néhai Joszip Broz Tito számára készült bunkerben rejtőzik lapértesülés szerint.

A Kronen Zeitung című bécsi bulvárlapra hivatkozva a Press című belgrádi újság jelentette a hírt: a háborús bűnökkel vádolt egykori tábornok Dél-Szerbiában bujkál.

A hivatalos helyről nem kommentált, s a többi szerb médium által is figyelmen kívül hagyott hír szerint az egykori boszniai szerb haderő főparancsnokát kétszáz állig felfegyverzett testőr vigyázza a szerb-macedón határon magasodó hegyek között. A bécsi lappal ezt egy meg nem nevezett szerb férfi közölte, aki állítólag az Egyesült Államoknak és a hágai törvényszéknek is felajánlotta az információt.

Juhokat terelnek

A Kronen Zeitung – a Press szerint – azt írta, hogy jelenleg Bécsben élő informátora korábban tagja volt Mladics testőrségének, amely azon kívül, hogy a tábornok védelmét ellátja, még 150 juhot is legeltet a hegyoldalakon. A mesésen szenzációs hír közlője azt nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol a bunker, amelyben a szerinte súlyosan beteg, megítélése szerint még legfeljebb néhány hónapig élő tábornok bujkál.

Azt akarja ugyanis, hogy előbb fizessék ki. Washington már korábban bejelentette, hogy ötmillió dollárt is megér számára egy Mladics tartózkodási helyére vonatkozó pontos információ. Ennek ellenére – mondta a Kronen Zeitungnak a névtelen forrás – a hágai törvényszék képviselői, akikkel tárgyalt, azt mondták, hogy előbb mondjon el mindent, aztán megkapja a pénzt. Ő ezt nem fogadta el.

A belgrádi Press megpróbált utánajárni az információnak, s mindenki, akit megkeresett, a hírlapi kacsák kategóriájába utalta a bécsi újság anyagát.

Új információ vagy kacsa?

A háborús bűnösök ügyeiben eljáró ügyészségen azt mondták, hogy egyetlen olyan információval sem találkoztak eddig, amely szerint Ratko Mladics Macedónia határán bujkál. „Csak olyan értesüléseket kaptunk, hogy Belgrádban, Közép-Szerbiában, a boszniai Szerb Köztársaság határán látták” – mondta az ügyészség képviselője.

Momir Stojanovics, a szerb katonai hírszerzés korábbi főnöke szerint a Kronen Zeitungban megjelent történetnek nem lehet hitelt adni. Egyebek mellett azért nem, mert Tito macedón határon lévő bunkeréről szól, márpedig azon a vidéken az egykori jugoszláv vezetőnek nem volt semmilyen rejtekhelye – mondta az a szakember, aki az ebben a témában a legpontosabb információkkal rendelkezők szűk körébe tartozik.

Szakértők irreálisnak tartják

Zoran Dragisics katonai elemző szerint józan ésszel aligha feltételezhető, hogy egy bunkerben rejtőző, súlyosan beteg embert 200 elit harcos védelmez, s közben még 150 juhot is legeltet. Ráadásul egy ekkora csapatot élelmezni, ruházni kell, s a dél-szerbiai hegyek között, ahol a szétszórt tanyák lakói mind ismerik egymást, egy ekkora őrcsapat, s a körülötte lévő mozgás nem maradhat észrevétlen.

A Kronen Zeitungnál a Press érdeklődésére azt mondták, hogy a híradásban szereplő minden információt ellenőriztek, amit leírtak, igaz, de forrásuk nevét nem voltak hajlandóak közölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik