Nagyvilág

Huszonnégy évig tartotta fogva lányát egy férfi

Apja fogságából szabadított ki a rendőrség egy 1984-ben eltűnt nőt Ausztriában. A most 73 éves Josef F. huszonnégy éven keresztül tartotta egy pincébe zárva lányát, a rendszeres nemi erőszak eredménye legalább hat gyerek.

A bántalmazott nő, Elisabeth F. a kihallgatáson – miután biztosították róla, hogy soha többé nem kell kapcsolatba kerülnie az apjával, és gondoskodnak a gyermekeiről – elmondta, hogy apja 11 éves kora óta molesztálta. 1984. augusztus 28-án nyugtatót adott neki, megbilincselte és bezárta a ház pincéjébe. A rokonoknak és ismerősöknek feltehetően azt mondta, hogy a lánya csatlakozott egy szektához, és eltűnt – írja a Yahoo! News.

Az anya semmiről nem tudott?

Az apa rendszeresen megerőszakolta lányát, aki – a nyomozás jelenlegi állása szerint – hat gyereknek adott életet. Hármat Josef és felesége nevelt, őket bejegyeztették a hatóságokkal azt állítva, hogy az otthonuk előtt találták őket 1993-ban, 1994-ben és 1997-ben. Egyikük mellett ott volt Elisabeth üzenete, melyben azt kérte, neveljék fel, mert ő nem tud vele foglalkozni. A másik három gyerek a pincében maradt, anyjuk tanította őket beszélni.

Az esetre úgy derült fény, hogy Kerstin, Elisabeth tizenkilenc éves lánya olyan súlyosan megbetegedett, hogy feltétlenül orvosi ellátásra szorult. Ezért anyja – egyelőre tisztázatlan körülmények között – kijuttatta őt a pincéből. Kerstin eszméletlen állapotban volt, mikor nagyszülei amstetteni házukban rátaláltak, mellette az eltűntnek hitt Elisabeth üzenetével, melyben azt kérte, gondoskodjanak a lányról. Az apa, Josef ezután kiengedte lányát és gyermekeit a föld alól, feleségének – aki semmit sem tudott a történtekről – pedig azt mondta, Elisabeth visszajött hozzájuk.

Hét gyermeke született az apjától

Elisabeth-nek Kerstinen kívül három fia és két lánya van, a legfiatalabb öt éves. A gyerekek anyjukkal és nagyanyjukkal egyetemben mind pszichiátriai kezelés alatt állnak, Josef őrizetben várja az apaságot bizonyító DNS teszt eredményét.

Vallomása alapján Elisabeth 1996-ban ikreknek adott életet, de egyikük néhány napos korában megfelelő ellátás hiányában meghalt. Josef elégette a holttestet. A rendőrség nyomoz ezügyben, egyelőre nem bizonyított, hogy a vérfertőző kapcsolatból valójában hat vagy hét gyermek született.

A történtek emlékeztetnek Natascha Kampusch esetére, ami két évvel ezelőtt sokkolta az osztrákokat. 1998 márciusában Wolfgang Priklopil rabolta el a tíz éves kislányt iskolába menet. Nyolc és fél évig tartotta fogva a föld alatt Bécs egyik csendes külvárosában. Pár órával azután, hogy Kampusch drámája napvilágra került 2006 augusztusában, Priklopil egy vonat elé vetette magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik