Nagyvilág

Agyonlőttek egy szocialista politikust Spanyolországban

Az országban két nappal a parlamenti választások előtt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, attól tartva, hogy az ETA merényleteket követ el.

Isaías Carrasco, a városi tanács egykori tagja Mondragón városában lévő házából készült távozni feleségével és leányával. A támadók a tarkóján sebesítették meg, a kórházba szállítást követően a politikus belehalt a sebesülésbe. Az El País spanyol napilap internetes oldalán azt írta, hogy a gyilkosságnak ez a módja jellemző a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetre.

Egy meg nem nevezett szemtanú a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy három lövést halott. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért.

A spanyol kormány belügyminisztere szerint az ETA Baszk szeparatista szervezet gyilkolta meg a politikust Baszkföldön. A legnagyobb spanyol pártok bejelentették, hogy a merénylet miatt félbeszakítják a választási kampányt.

A választások előtti utolsó felmérések a szocialista José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő csekély előnyét mutatták ki konzervatív néppárti kihívójával szemben. Zapatero tavaly megpróbált békét kötni az ETA szeparatistáival, de kísérlete kudarcba fulladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik