Nagyvilág

Bush elismerte Koszovót

George Bush nem hivatalos formában elismerte hétfőn Koszovó függetlenségét. Göncz Kinga a függetlenség elismerését javasolja a kormánynak. Románia még nem döntött, de a pártok már élesen támadják a Koszovó függetlenségét üdvözlő RMDSZ-t. Az unió "nagy" tagállamai elismerik az új államot.

„A koszovóiak immár függetlenek” – mondta az amerikai NBC televíziónak adott interjúban az elnök. Az afrikai körúton járó, jelenleg a tanzániai Arushában tartózkodó George Bush egy tévényilatkozatban kijelentette: a maga részéről támogatta és támogatja Koszovó függetlenségét.

A nagyok elfogadják

Az EU tagországainak reakciójára tovább kellett várni. A külügyminisztereinek brüsszeli találkozója után Javier Solana úgy fogalmazott, hogy az unió egységes Koszovó ügyében. Mindez azonban csupán annyit jelent, hogy abban sikerült megállapodni: minden tagállam maga dönt, elismeri-e Koszovót. Hivatalosan még egyik ország sem adott ki nyilatkozott a tartomány önálló államként való elismeréséről.

Az Európai Unió nagy tagállamai, Spanyolország kivételével, elismerik Koszovó függetlenségét – jelentették be az uniós külügyminisztériumok. A brit kormány hétfő este vagy kedden küld üzenetet Pristinába a döntéséről, Nicolas Sarkozy francia elnök szintén erre készül, a német kormány szerdán ül össze a döntésre, s Rómában is szerdán terjesztik a parlament elé az ügyet. A spanyol külügyminiszter viszont közölte, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltásának nincs nemzetközi jogi alapja, azaz Madrid nem ismeri el a független Koszovót.

A magyar külügyminiszter azzal a javaslattal utazik haza az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásáról, hogy Budapest tegyen lépéseket Koszovó elismerése érdekében – közölte Göncz Kinga a külügyminiszteri értekezlet után. A tartomány függetlenné válását egyébként az ENSZ BT 15 tagjából 10-en nem nézik jó szemmel.

Éles a vita Romániában

Törvénytelen lépésnek nevezte Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását hétfőn Traian Basescu román államfő. Helytelen és minden alapot nélkülöz, ha bárki párhuzamot von Koszovó és Románia között. A román parlament két háza, a képviselőház és a szenátus hétfőn este együttes ülésen készül nyilatkozatot elfogadni Koszovó kérdésében.

A Koszovó elismerése körüli vitákban a támadások középpontjába került az RMDSZ. A liberális párt szerint például az RMDSZ-nek nincs mit keresnie a román kormányban, ha támogatja Koszovó függetlenségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik