Nagyvilág

Új elnökválasztást követelnek Kenyában

Új elnökválasztást követel a kenyai ellenzék, mert megítélése szerint csak így oldható meg a múlt heti elnökválasztás vitatott eredménye miatt kialakult politikai válság.

Az új választások kiírásának követelésével Anyang Nyongo, a Narancssárga Demokratikus Mozgalom főtitkára állt elő pénteken.

Az utóbbi napok halálos áldozatokat is követelő erőszakcselekményei után viszonylagos nyugalom honolt péntek délelőtt a kelet-afrikai ország fővárosában, Nairobiban, de tüntetők kisebb csoportjai gyülekeznek a főváros Kibera nevű, nagy kiterjedésű nyomornegyedében, ahol a lakosság túlnyomó többsége az ellenzéki jelöltre szavazott a december 27-i elnökválasztáson.

A hét első felében Raila Odinga ellenzéki vezető (Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök vetélytársa az elnökválasztáson) csütörtöki nagygyűlésre hívta híveit Nairobi központjába, de kevéssel a kitűzött idő előtt visszavonta felhívását és péntekre halasztotta az állítólagos választási csalások ellen tiltakozó rendezvényt, miután a rendőrség könnygáz és vízágyúk bevetésével visszaszorította a városközpontból a tüntetőket.

Pénteken is rendőrosztagok árasztották el az Uhuru parkot, a nagygyűlés kijelölt helyszínét, és rendőrök sokasága járőrözik a Kibera negyedből a centrumba vezető főbb utakon.

A kenyai belpolitikai konfliktusban közvetíteni igyekvő Desmond Tutu, Nobel-békedíjas dél-afrikai egyházi vezető találkozott délelőtt Mwai Kibaki elnökkel. Az előző napon a Kibaki elnökválasztási győzelmét el nem ismerő, csalásokat emlegető Odingával tárgyalt. A Kenyai Egyházak Tanácsa adott ki közleményt Tutu és Kibaki találkozójáról, de tárgyalásuk tartalmáról semmit sem közölt.

Nairobiba várják Jendayi Frazer afrikai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettest is. Késleltetik viszont John Kufuor ghánai elnök, az Afrikai Unió soros elnöke e hétre tervezett közvetítő misszióját. Afrikai sajtójelentések szerint az AU-nak még nem sikerült tisztáznia a közvetítés alapelveit, ezért halasztották el Kufuor kenyai útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik