Nagyvilág

Franciaországgal egyesülne Vallon-Belgium

A belga médiában nagy feltűnést keltett a hétvégén, hogy egy vallon liberális politikus felvetette: valamilyen módon Franciaországhoz lehetne kapcsolni Belgium frankofon részét, ha a flamandokkal nem sikerül megállapodni a belga belpolitikai válság megoldásában.

A belgiumi válság elmélyülése esetén el kell gondolkodni a „francia Belgium” megteremtésén, amely védelmi vagy külpolitikai kérdésekben „társulna” Franciaországhoz – jelentette ki Daniel Ducarme, a Reformer Mozgalom (MR) nevű vallon liberális párt volt elnöke. Ez a francia Belgium szerinte Vallóniából és Brüsszelből állhatna.

Belgiumban a június 10-i parlamenti választások óta nem sikerült kormányt alakítani. A valamivel szegényebb, franciaajkú Vallónia pártjai nem hajlandók elfogadni az ország mintegy 60 százalékát kitevő flamandok azon követelését, hogy tovább növeljék a két közösség, illetve a két tartomány önállóságát – egyebek közt pénzügyi, adóügyi kérdésekben is. A vallonok attól tartanak, hogy ha ezt megtennék, a tehetősebb Flandria elhanyagolná az ország déli részét képező Vallónia fejlesztését.

A közvélemény-kutatási adatok ugyan azt támasztják alá, hogy a lakosság túlnyomó többsége továbbra is a közös állam, a „belga identitás” megőrzése mellett van. Ezen belül is inkább a flamandok között tekinthető statisztikailag releváns mértékűnek a kettéválni akarók aránya. Ducarme kijelentése új megvilágításba helyezi a vitákat, hiszen személyében ezúttal nem szélsőséges nacionalista politikai tényező vetette fel a „francia kapcsolat” gondolatát.

Ducarme szavainak európai vetülete is van: a 4 és fél milliós francia Belgiumnak az EU-ban zajló folyamatok miatt kellene törekednie a Franciaországgal való társulásra. „Nem hiszek a mikroállamok hatékonyságában az Európai Unión belül. A 27-re történt bővítés óta az unió erősíti az államok jelenlétét, és a legnagyobbak lesznek – minden korábbinál inkább – a holnap döntéshozói” – mondta a vallon liberális politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik