Nagyvilág

Berezeltek az osztrákok

Az osztrákok többsége ellenzi a schengeni határok kibővítését: 75 százalékuk attól tart, hogy bűnözők hada árasztja el az országot.

Az OMG intézet által végzett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 58 százaléka fenntartással fogadja a határellenőrzés megszüntetését, és csak alig egyharmaduk örül a fejleménynek. Az osztrákok szemében a határok felszámolásából fakadó előnyök – például a szabad mozgási-utazási lehetőségek – nem ellensúlyozzák a „kockázati tényezőket”.

Nem is tudják, miről van szó

Hetvenöt százalékuk ugyanis attól fél, hogy a határok lebontása a bűnözés fokozódásához vezet majd. Csupán 22 százalékuk gondolja azt, hogy a bűnözés és a határnyitás között nincs összefüggés. A felmérésből az is kiderül, hogy az alpesi ország lakóinak zöme a sötétben tapogatózik a schengeni nyitás pontos dátumát illetően.



Berezeltek az osztrákok 1

Így érezné magát biztonságban az ostrákok többsége (fotó: MTI)


Csupán 19 százalékuk tudta megmondani, hogy melyik napon – december 21-én – bontják le a sorompókat a keleti határállomásokon. Huszonnégy százalékuk szerint a bővítésre jövőre kerül sor, 17 százalékuk szerint valószínűleg annál is később. A megkérdezettek valamivel több mint egytizede azt válaszolta, hogy nem is lesz határnyitás.

Fokozott ellenőrzés

Az osztrák lakosság bűnözéssel kapcsolatos félelmeinek lecsillapítása érdekében Günther Platter belügyminiszter ismételten megerősítette, hogy a határhoz közeli térségekben fokozni kívánják a biztonsági ellenőrzést. „Azt tervezzük, hogy pótlólagos biztonsági gyűrűt hozunk létre” – idézte a tárcavezetőt a Die Presse napilap szerdai száma.

A miniszter utalt arra, hogy hasonló biztonsági ellenőrzés zajlik az olasz–osztrák határövezetben is, pedig ott már régóta érvényben van a schengeni egyezmény.

A mélységi felderítésben – kisegítő megbízatással – katonai egységek is részt vesznek majd. Platter szerint jövő szeptemberben megvizsgálják, mennyire hatékonyan működik a schengeni nyitás után életbe léptetett biztonsági rendszer, és az eredmény fényében döntenek majd a további intézkedésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik