Nagyvilág

Az al-Kaida vállalta a CIA-ügynökök megölését

Az al-Kaida afganisztáni szárnya jelentkezett csütörtökön annak a merényletnek a kitervelőjeként, amelyet egy, a jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtott végre decemberben CIA-alkalmazottak ellen egy afganisztáni bázison.

Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi, “amint azt végrendeletében megírta, megbosszulta legbecsesebb mártírjainkat: Amir Beitullah Mehszudot, Abu Száleh asz-Szomáli és Abdalláh Szaid al-Libi vezetőket, valamint fivéreiket. Allah kegyelmezzen nekik” – olvasható a terrorhálózat afganisztáni vezetőjének, Musztafa Abul-Jazidnak a közleményében, amelyet az al-Kaidához közel álló honlapokra tettek fel.

Bár Jordánia kétségbe vonja, egybehangzó értesülések szerint Balavi volt a merénylő a Hoszt tartományban lévő amerikai Chapman katonai támaszponton. Rajta kívül az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottja és egy jordániai hírszerző tiszt halt meg a december 30-i öngyilkos robbantásban.

Korábbi hírek szerint Balavi – legalább is színlelve – fontos információt ajánlott fel a titkosszolgálatoknak arra vonatkozóan: hogyan tudnák felkutatni az al-Kaida második számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit.

Bruce Riedel, a CIA egykori ügynöke, volt fehér házi tanácsadó azt állította, hogy maga Zavahri bízta meg a jordániai férfit a merénylet végrehajtásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik