Nagyvilág

Bizonyítékok kerültek elő Irán atomfegyveréről

Titkos dokumentumok kerültek az Egyesült Államok kezébe, melyek bizonyíthatják, hogy Irán atombomba előállítására törekszik – értesült a The New York Times. Teherán tagadott és felszólította az újabb szankciókat fontolgató Egyesült Államokat, hogy azonnal szolgáltassa vissza a dokumentumokat.

Washington újabb szankciókat hozhat Irán ellen azt követően, hogy a NAÜ csütörtökön diplomatáknak eljuttatott, de a jövő héten nyilvánosságra hozandó jelentése megállapította: Irán „elégtelen” információt szolgáltat nukleáris tevékenységéről – írja a The Washington Post.

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy a hosszú idő óta késlekedő szankciók nem várhatnak tovább, ugyanis Teherán nem működik együtt megfelelően az ENSZ megfigyelőivel és nem szolgáltat ki részleteket az urándúsítás menetéről. Úgy tűnik, hogy Iránt teljesen hidegen hagyja a világ többi részével való együttműködés – reagált Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője.

Oroszország és Kína egyelőre ellenáll, és visszautasítja az Egyesült Államok szankciótervét Irán ellen, arra hivatkozva, hogy több időt kell hagyni a Nemzetközi Atomenergi-Ügynökségnek (NAÜ) a teheráni atomprogram vizsgálatára. A két ország az Iránnal való gazdasági kapcsolatok megóvására törekszik és attól tart, hogy a szankciók tovább növelhetik Iránnak a Nyugattal való szembenállását – írja a The Washington Post.

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó szakértők szerint az Egyesült Államok birtokában van olyan dokumentumoknak, amelyek bizonyítanák az atombomba előállításának szándékát. A rakétákhoz szükséges robbanófejekre, robbanóanyagokra vonatkozó titkosított leírás a „Green Salt Project” (Zöld Só Terv) nevet viseli, és Washington egy ellopott számítógépen talált rá. Teherán, aki tagadja egy ilyen terv létezését, a dokumentumok azonnali visszaszolgáltatását követeli az Egyesült Államoktól.

Ha a bizonyítékokat sikerülne hitelesíteni, akkor azzal egyértelművé válna, hogy Irán nukleáris programjának nem csupán elektromos áram előállítása a célja. Irán nukleáris főtárgyalója szerint Teheránnak joga van az USA által elfogott adatokhoz, amelyeket sürgősen vissza kell szolgáltatni – írja a The New York Times.

Irán mára mintegy háromezer urándúsító centrifugával rendelkezik, ami elegendő ahhoz, hogy egy éven belül atombombát állítson elő – nyilatkozták szakértők. A Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) szerint azonban figyelembe kell venni azt is, hogy Irán lépéseket tett annak érdekében, hogy megnyugtassa a nemzetközi közösséget, hogy nukleáris ambíciói békések – írja a The Times. Összességében a NAÜ jelentése inkább Kína és Oroszország érveit látszik erősíteni, melyek arra vonatkoznak, hogy Teheránnak időt kell adni – írja a lap.

Közben washingtoni körökben egyre többen hangoztatják, hogy az iráni atomprogram elérte azt a szintet, amely Izraelt egy Irán elleni légi támadásra ösztönözheti. Ehud Omert izraeli miniszterelnök csütörtökön tagadta a Reuters értesülését, mely szerint az izraeli kabinet konkrét terveket dolgozott ki Irán lerohanására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik