Nagyvilág

Fico betegen is találkozik Gyurcsánnyal

Robert Fico szlovák kormányfő kedden betegség miatt lemondta aznapi hivatalos programját, de az uniós országok miniszterelnökeinek lisszaboni csúcstalálkozójára elmegy, és találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

Fico utazásának hírét a szóvivője, Silvia Glendová jelentette be és megerősítette, hogy a magyar-szlovák viszony normalizálását célzó miniszterelnöki megbeszélésnek is szerét ejtik.

Korábban tudni lehetett, hogy Fico a tervezett lisszaboni megbeszélésén egyeztetni szeretné Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatásának időpontját, mivel a múlt héten hivatalosan is meghívta magyar kollégáját Szlovákiába. Jelezte: arra vár, hogy Gyurcsány időpontot adjon.

Brüsszelből kiszivárgott múlt heti értesülés szerint kettejük találkozóját, mi több, találkozó-sorozatát – a megromlott magyar-szlovák viszonyban jelenlevő feszültséget oldandó szándékkal – az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) szorgalmazza. Részben azért, hogy segítse enyhíteni a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) helyzetét. A vezető szlovák kormánypártnak több mint egy éve nincs helye az európai szocialisták soraiban, mert tavaly nyáron, kormánya megalakításakor koalícióra lépett a szélsőséges nacionalizmusa miatt Európában szalonképtelennek minősülő Szlovák Nemzeti Párttal (SNS).

Ennek vezetőjétől, Ján Slotától Fico azóta sem hajlandó elhatárolódni, pedig Slota azóta is rendre sorjázza durva magyarellenes kijelentéseit, a szlovák parlamentben pedig szeptember 20-án olyan határozatot fogadtatott el, amely érinthetetlennek mondja ki a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását, a kitelepítéseket és a vagyonelkobzásokat a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik