Nagyvilág

November 1-jén választhatnak a britek

November 1-jére valószínűsíti a szerdai brit sajtó az előrehozott nagy-britanniai választások megtartását. Gordon Brown a Munkáspárt megerősödését várja a választásoktól, az iraki csapatkivonás pedig már a kampány része.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap szerdai elsőoldalas főcíme szerint „megkezdődött a visszaszámlálás” a november 1-jei választásokra. A lap – több más újság véleményével összhangban – a “nagy gonddal összerakott (választási) menetrend” részének tartja Gordon Brown miniszterelnök előző napi, meglepetésszerű iraki látogatását. Ezt a jövő héten nagy horderejű, Irakkal kapcsolatos bejelentés követheti Brown részéről a parlamentben, s ezzel megnyílhat az út a novemberi választások előtt – áll a The Guardian és más szerdai brit lapok esélylatolgatásában.


Hazatérnek a katonák

Brown már előző nap, iraki látogatása során utalt arra, hogy a jelenleg 5500 fős iraki brit haderőből karácsonyig ezer fő hazatérhet, és London még az idén átadhatja a déli Bászra – az utolsó, még brit ellenőrzés alatt álló iraki tartomány – irányítását a bagdadi kormánynak.

Az utóbbi időszak minden közvélemény-kutatási eredménye az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt jelentős és tartósnak tűnő támogatottsági előnyét mutatja, és elemzők szerint ez is az idő előtti választások akár néhány napon belüli bejelentésére sarkallhatja a kormányfőt.


Megkezdődött a választási kampány

Az ellenzéki Konzervatív Párt éppen e héten zajló éves kongresszusa is a választási előkészületek jegyében folyt. Londoni kommentátorok már a választási kampány részének tekintik azt a nagy horderejű bejelentést, amelyet George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje tett a konferencián az örökösödési illeték – a legnépszerűtlenebb brit adónem – ügyében. Osborne közölte: a konzervatívok – kormányra kerülésük esetén – az örökösödési adó alsó ingatlanérték-határát a háromszorosára, a jelenlegi 300 ezer fontról 1 millió fontra emelik.

A politikus szerint ezzel minden átlagos brit családi lakóingatlan kikerülne az örökösödési adó hatálya alól. A toryk egyébként Brown iraki látogatását is már a választási kampány részének tartják. Liam Fox konzervatív védelmiminiszter-jelölt a kongresszuson azzal vádolta a kormányfőt, hogy “cinikus és szégyentelen módon belerángatja a hadsereget” a belpolitikába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik