Nagyvilág

Sarkozy: a magyarokkal indult el Európa újraegyesülése

A magyar és a francia kormány álláspontja azonos abban, hogy a reformok útját kell járni, mert csak ezzel lehet eljutni a teljes foglalkoztatottságig és Európa modernizálásáig – mondta Nicolas Sarkozy a magyar Parlamentben. Hozzátette: hazánknak stratégiai helyzete van a térségben.

Hétórás magyarországi látogatásának nyitányaként Nicolas Sarkozyt először Sólyom László köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotában. Sarkozy arról beszélt, hogy már diákkorában nagyra értékelte az 56-os forradalmat és a magyarok bátorságát a diktatúra évei alatt. Sarkozy úgy foglamazott: személyes és történelmi okai vannak annak, hogy Magyaroroszágot választotta közép-európai látogatásának első helyszínéül. A magyar történelem lenyűgöző, és nem minden nap van Franciaországnak magyar származású elnöke – mondta.


Kényes kisebbségi kérdések


„Franciaország számára nagyon fontos a stabilitás és a béke, és semmiféle jellegű területi demarkációt nem tudunk támogatni” – hangsúlyozta Sarkozy a köztársaság elnök rezidenciáján, hozzátéve, hogy teljes mértékben megérti, milyen kulturális és érzelmi kapcsolatok vannak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között.

Az államfő közölte: Franciaország támogatja az egyéni jogokat, viszont “visszafogottabb az álláspontunk a kollektív jogokkal kapcsolatban”. Mint hangsúlyozta, a kisebbségek ügye egy szeminárium témája lehetne. Sólyom László ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy saját kisebbségeink kulturális azonosságát, identitását fenn kell tartani.


Sarkozy: a magyarokkal indult el Európa újraegyesülése 1

A metróépítőkkel is kezet fogott a franica államfő – KÉPEK (mti.hu)


A francia elnök a magyar államfő részéről meghívást kapott a november 8-án Magyarországon megrendezendő World Science Forumra. A fórumot a tudomány és a jövő kérdéseinek szentelik, eddig már öt államfő elfogadta a meghívást. Nicolas Sarkozy úgy nyilatkozott, hogy fontolóra veszi az eseményen való részvételét, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaországban a közeljövőben az Esterházy-gyűjteményből nyílik majd tárlat.


Közös levelet írnak

A francia elnök a magyar parlamentben Gyurcsány Ferenccel tárgyalva kijelentette: a magyar miniszterelnökkel megállapodtak arról, hogy közös levélben fordulnak Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, az Európai Néppárthoz és az Európai Szocialista Párthoz, melyben támogatásukat fogják kérni a Bölcsek Tanácsának felállításához. A 12 fős testület különösen fontos, mert Európa jövője olyan közös ügy, melyről együtt kell gondolkodni – fogalmazott.

A mezőgazdaság kapcsán az elnök úgy vélte, hogy nem kell bocsánatot kérnünk a mezőgazdaságban dolgozók támogatásakor, mert ha nem védjük meg az európai mezőgazdaságot, akkor senki sem fogja ezt megtenni helyettünk.


Európai védelem a NATO mellett


Magyarországnak szerepet kell vállalnia a közös európai biztonságpolitikában is, mert Európa nem válhat gazdasági hatalommá, ha nem válik függetlenné és védetté. Nem akarom a védelem Európáját és a NATO-t szembehelyezni egymással – mondta Sarkozy, hozzátéve, hogy tisztában vele, hogy Magyarország mennyire ragaszodik a NATO-hoz. Nem arról van szó, hogy a védelem európai politikája helyettesítse az Atlanti Szövetséget, hanem arról, hogy két egymást kiegészítő rendszert hozzunk létre – mondta.


Franciaországnak arra van szüksége, hogy Magyarország a közeljövőben kivegye a részét a felelősségből a schengeni övezeten belül – – fogalmazott az elnök. Sarkozy kifejtette, hogy az energiapolitika területén a két ország hasonló elveket vall, egyaránt úgy gondolják, hogy az energiafüggetlenség európai megközelítést igényel, és hogy a nukleáris energia magától értetődően célszerű.


Nincsenek kis országok

Az Országgyűlés üléstermében tartott beszédében Sarkozy hangsúlyozta: Franciaország számára nincsenek kis és nagy országok, kelet és nyugat viszonylagos fogalmak és elfogadhatatlan, hogy egyes országoknak kevesebb beleszólása legyen Európa ügyeibe, mint másoknak.

Európának olyanná kell válnia, hogy bizonyítsa létjogosultságát akkor, amikor napjainkban minden változik. Nem szeretném, ha öreg országoknak tekintenének minket csak azért, mert hosszú múlt áll mögöttünk, nem lehetünk tétlenek, ki kell bontakoztatni értékeinket a globalizáció körülményei között. Európának a humanizmus üzenetét kell hordoznia a mai materializált világban – zárta szavait a francia elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik