Nagyvilág

Mentőövet nyújt Bushnak az Irak-jelentés?

Hétfőn számol be a Kongresszus előtt a Bush-adminisztráció Irak-stratégiájának eredményeiről az amerikai erők iraki főparancsnoka. A hetek óta várt jelentés meghatározó lehet Bush döntésére az amerikai csapatok iraki jelenlétével kapcsolatban.

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka hétfőn számol be a Kongresszus előtt a George Bush elnök által januárban meghirdetett csapaterősítési taktika eredményeiről. A jelentés a háborús erőfeszítések sikereit fogja méltatni, és további katonai jelenlétet javasol, vagyis közvetve Bush taktikájának helyességét fogja alátámasztani – írja a BBC.

David Petraeus tábornok Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövettel közösen készíti el az iraki helyzetjelentést. Ennek előterjesztésén kívül részletesen beszámolnak tapasztalataikról a képviselőház fegyveres erők bizottságában. Az elnöknek nagy bizalma van az általa kinevezett Petraeus tábornokban, aki mentőövet nyújthat számára az iraki kudarcot hangoztatókkal szemben.

Manipulált jelentés?

Az Egyesült Államokban az iraki háború leállítását követelő ellenzéki Demokrata Párt vezető politikusai már nyilvánosságra hozatala előtt bírálják a bagdadi helyzetjelentést. Dianne Feinstein kaliforniai szenátor a Fox News hírcsatornán vasárnap kijelentette: kételkedik abban, hogy David Petraeus tábornok „független értékelést” tudna nyújtani.

Harry Reid, a szenátus demokrata többségének vezetője előző nap egyenesen arról beszélt, hogy a Fehér Ház minden bizonnyal a saját szája íze szerint fogja értelmezni a jelentés tényeit.

A Financial Times által idézett, egy az ABC amerikai hírtelevízió által közzétett közvélemény-kutatás szerint az amerikai lakosság 53 százaléka úgy gondolja, hogy a Petraeus tábornok által tett jelentés megpróbálja majd jobb színben feltüntetni az iraki helyzetet, mint amilyen az valójában. A megkérdezettek 60 százaléka elhibázottnak tartja az iraki háborút, ez a szám az invázió kezdete óta változatlan.


Az iraki külügyminiszter közben figyelmeztette az Irakkal szomszédos országokat, hogy hagyják abba az Irak ügyeibe való beavatkozást, és aggodalmát fejezte ki, hogy az erőszakhullám végigsöpörhet az egész régión – írja a Washington Post. Irak bukása egyenlő lenne a régió bukásával, ezért mindenkinek elemi érdeke, hogy együttműködjön az iraki kormánnyal – mondta Hoshyar Zebari.

Nehezen távoznának

A Time adatai szerint jelenleg mintegy 160 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. A hullámként emlegetett csapaterősítés keretében február óta csaknem 29 ezer katona érkezett az arab országba. A magazin elemzése szerint ha jövő áprilisban elkezdődik is a kivonulás, a novemberi elnökválasztás idején még mindig legalább 118 ezer katona fog maradni Irakban.

A Bush-adminisztráció háborús politikája mellett kitartó republikánus politikusok azt hangsúlyozzák, hogy a csapaterősítés az erőszak csökkenéséhez vezetett. A demokraták többsége viszont kételkedik ebben, és továbbra is ragaszkodik a csapatkivonási menetrend kijelöléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik