Nagyvilág

Kanada is bejelentkezett az Északi-sarkvidékért

Kanada két új katonai létesítményt épít az Északi-sarkvidéken, hogy ezzel is alátámassza felségjogát a vitatott térségben - jelentette be pénteken az ország miniszterelnöke.

Stephen Harper közölte: hazája új katonai kiképző központot és mélyvízi kikötőt létesít a szóban forgó területen. A kormányfői bejelentés alig egy héttel azután hangzott el, hogy Oroszország jelképesen igényt formált az Arktisz alatti – ásványkincsekben gazdag – tengerfenékre. Két mini-tengeralattjáró személyzete kitűzte az orosz nemzeti lobogót az Északi-sark alatti talapzatra.

Összesen öt állam – Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia és Norvégia – verseng azért, hogy érvényt szerezzen az arktikus tengerfenékre formált jogainak. Különböző tanulmányok szerint ez a térség rejti magában a Föld még feltáratlan kőolaj- és földgázkincsének 25 százalékát.

Dánia a kanadai lépés előtt pár órával jelentette be, hogy vasárnap expedíciót indít a térségbe. A résztvevők feladata az lesz, hogy kimutassák: a Lomonoszov-hátság összeköttetésben van a (Dániához tartozó) Grönlanddal, azaz a sziget folytatása az Északi-sark alatti tengerfenéknek. Ebben az esetben Koppenhága a tengerjogi konvenció értelmében jogot formálhat a pólusig terjedő területre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik