Nagyvilág

Slota büntetné a trianontagadást

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) olyan törvény előkészítésén dolgozik, amelynek alapján büntetőjogi felelősség terhelné a trianoni békeszerződés és a Benes-dekrétumok hatályának megkérdőjelezőit – jelentette be Jan Slota pártelnök.

„Hadd tudják meg, hogy annak, aki a II. világháború utáni európai rendezést kétségbe vonja, börtönben a helye” – jelentette ki a kormánykoalícióhoz tartozó SNS vezetője. A magyarellenességéről ismert politikus haragját a Magyar Koalíció Pártja (MKP) bejelentése váltotta ki: az MKP törvénytervezetet készít a szlovákiai magyarok jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok kárvallottjainak jelképes jóvátételére.


“A Magyar Köztársaság a szlovákok sérelmeit akkor sem tudná orvosolni, ha még további két évezredig fennállna” – jelentette ki Slota, aki a héten immár másodszor beszélt arról, hogy ha a magyarok bármit is követelni merészelnek, akkor pártja is benyújtja a számlát, kártérítést fog követelni azokért az 1938 és 1945 közötti sérelmekért, amelyeket a fasiszta Horthy-hadsereg katonái követtek el “Szlovákia megszállása idején, szlovákok ezreit mészárolták le, családokat irtottak ki, az öregasszonyokat pedig magyar szomszédjaik aggatták lámpavasakra” – idézte Slotát a SITA hírügynökség.


Slota a héten már beszélt arról, hogy pártja ismét a “köztársaság védelméről szóló törvény” előkészítésén dolgozik. Az SNS a kilencvenes években – akkor is kormányzati pozícióban – sorozatosan kísérletezett ugyanezzel a nyíltan magyarellenes tervezettel, amelyről annakidején még a szlovák lapok is azt írták, hogy ilyen kódexnek még az inkvizíció korában sem lett volna esélye.


Slota helyettese, Anna Malíková Belousovová szerint Csáky Pál, az MKP elnöke azért állt elő a kárpótlást célzó tervezettel, mert csökken az MKP támogatottsága, és “a Trianonba belenyugodni képtelen magyarországi politikai elit nyomása alatt áll. Belousovová erkölcstelennek nevezte, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke a holokauszt áldozataihoz hasonlította a Benes-dekrétumok kárvallottjait, s ily módon megsértette a vészkorszak áldozatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik