Nagyvilág

Brown: “al-Kaida jellegű” a fenyegetettség

A legmagasabb, "kritikus" szintre emelte szombat este a brit kormány a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. Több házat átkutattak, gyakrabban igazoltatnak a rendőrök, valamint megerősített járőrosztagok védik a főbb turisztikai központokat. Eddig négy gyanúsítottat vettek őrizetbe a meghiúsított glasgow-i és londoni merényletkísérletek nyomán.

Gordon Brown miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy az ország “al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről”.

Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, Brown terrorellenes főtanácsadója a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapban, a News of the Worldben azt írta: az al-Kaida a Bagdadban és Baliban alkalmazott módszereit importálta Nagy-Britanniába.


Kritikus a fenyegetettség


Jacqui Smith belügyminiszter a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportja, a COBRA szombat esti ülése után jelentette be a legmagasabb szintű terrorriasztás elrendelését. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport három napon belül harmadszor ülésezett Gordon Brown miniszterelnök részvételével, miután előző nap Londonban két súlyos robbantásos merényletet sikerült meghiúsítani, szombaton pedig a skóciai Glasgow repülőterének utascsarnokába próbált behajtani két személy egy terepjáróval.

A most elrendelt legmagasabb, vagyis “kritikus” szintű terrorriadót a kormány akkor léptetheti életbe, ha küszöbönálló, nagyon súlyos terrortámadásról kap hírszerzési figyelmeztetést, vagy az általános terrorveszély emelkedése ezt a döntést indokolja. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető olyan térségekből, amelyeket támadás fenyeget, illetve különböző közlekedési korlátozások érvényesíthetők.


Házkutatásokat tartottak Glasgow közelében

A brit főváros rendőrei a szokásosnál jóval gyakrabban igazoltatnak és kérdeznek majd ki embereket a nap folyamán, sőt motozásra is fel vannak hatalmazva, ha gyanúsnak találnak valakit. Több házat átkutattak vasárnap reggel Glasgow közelében a skóciai nagyváros repülőtere ellen megkísérelt terrortámadás és két meghiúsított londoni merényletkísérlet nyomán.

A veszély miatt megerősített rendőri járőrosztagok ellenőrzik vasárnap London idegenforgalmi nevezetességeinek környékét, valamint a nagyobb sport- és kulturális rendezvények helyszíneit.
Különleges védelmet kap a nap folyamán a wimbledoni tenisztorna és az a koncert, amelyet a tíz évvel ezelőtt elhunyt Diana hercegnő emlékére rendeznek. Az utóbbit az elhunyt két fia, Vilmos és Harry herceg szervezi, helyszíne az új Wembley-stadion.

Eddig négy gyanúsítottat vettek őrizetbe Nagy-Britanniában a meghiúsított glasgow-i és londoni merényletkísérletek nyomán.

Összeégett a merénylő

Az incidensről Willie Rae, a területileg illetékes strathclyde-i rendőrség főparancsnoka szombaton késő este tartott első hivatalos sajtóértekezletén elmondta: a támadáshoz használt Jeep Cherokee terepjáró egyik utasa összeégett, és válságos állapotban van. Hozzátette: az illető kezelése közben “gyanús szerkezetet” találtak, ezért a kórházat, ahova bevitték, egy időre részlegesen kiürítették, és az eszközt “biztonságos helyre szállították”. A rendőrségi vezető nem részletezte a gyanús tárgy mibenlétét, az első londoni szakértői vélemények szerint azonban akár öngyilkos merénylethez használatos robbanóeszközről is szó lehet.

Lezárták a repteret

A főparancsnok elmondta: a merényletkísérlet miatt a glasgow-i nemzetközi repülőtér meghatározatlan ideig zárva marad. Sok utas már indulófélben lévő repülőgépeken rekedt; őket késő este busszal vitték ki a repülőtérről.

Időközben, további intézkedésig, lezárták a liverpooli John Lennon nemzetközi repülőteret is. A Glasgow-tól keletre fekvő skóciai főváros, Edinburgh repülőterén folyamatos volt ugyan légiforgalom, de a rendőrség szombaton a repülőtérhez vezető utakat lezárta a magánjárművek elől; a légikikötőt csak tömegközlekedéssel lehet megközelíteni. Közlekedési korlátozások léptek életbe a Londontól délre fekvő Gatwick repülőterén is.

Két nap alatt három merénylet

A londoni merényletkísérletek meghiúsítása után talált mindkét pokolgép, amelyeket belvárosi helyszíneken hagyott gépkocsikba rejtettek, nagy mennyiségű benzinből, gázpalackokból és szögekből állt. Szakértők szintén jelentős mennyiségű benzin jelenlétére következtetnek abból, hogy a glasgow-i támadáshoz használt terepjárót pillanatok alatt elborították a lángok, miután nekiment a repülőtér bejáratának.

Az MTI által még pénteken megkérdezett egyik vezető londoni szakértő a bagdadi merényletekhez hasonlította a brit fővárosban aznap megakadályozott támadási kísérleteket. Paul Beaver, a Beaver and Westminster független londoni stratégiai és biztonságpolitikai kutatóintézet igazgatója, az alsóház védelmi bizottságának tanácsadója azt mondta: a módszer “nagyon is importnak tűnik”, ugyanis az iraki merényleteket végrehajtó csoportok használnak ilyen összetételű pokolgépeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik