Nagyvilág

Az amerikai rakétavédelemről tárgyal Bush és Putyin

Az amerikai rakétavédelem európai kiterjesztéséről tárgyal George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét végén az Egyesült Államokban - számolt be a Voice of America rádió pénteken.

Putyin az első olyan államfő, akit Bush a Maine állambeli Kennebunkportban levő nyári rezidenciáján fogad. Robert Legvold, a New York-i Columbia Egyetem szakértője úgy értékelte: a Lengyelországba telepítendő tíz elfogó rakéta és a Csehországban létesítendő radarállomás tervét Moszkva úgy tekinti, mint az első lépést annak irányában, hogy Amerika átfogó rakétavédelmi hálózatot építsen ki Európában.

Legvold megítélése szerint az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyja Oroszország érdekeit, aggodalmait és egyoldalú lépéseket hoz terveinek megvalósításáról: például a NATO közép-európai kiterjesztéséről vagy katonai erő telepítéséről az orosz határok közelébe. A szakértő utalt arra, hogy nemcsak a lengyel-cseh rakétavédelmi javaslatról van szó, Amerika Romániában és Bulgáriában is bázisokat tervez létesíteni anélkül, hogy Oroszországgal egyeztetne.

Jason Lyall, a Princeton Egyetem Oroszország-szakértője kifejtette: Putyin nagyon ravasz javaslatot tett Washingtonnak egy elaggott azeri radarbázis használatára, amely ráadásul le sem fedi Irán egész területét. A Fehér Ház hűvösen reagált a kezdeményezésre, Putyinnak viszont előnye származik abból, hogy úgy tűnik, Amerika elutasítja a gáláns orosz ajánlatot, nem hajlandó kompromisszumra.

A rádió által megszólaltatott szakértők nem várnak semmilyen áttörést a hét végi csúcstalálkozótól, de az oldott hangulatú eszmecsere szerintük előrelépést eredményezhet a rakétavédelmi párbeszédben.

Bush azzal, hogy édesapja maine-i házában fogadja a vele “barátságot ápoló” Putyint, javítani igyekszik a Nyugat biztonsági érdekeire nézve egyre veszélyesebbé váló amerikai-orosz viszonyt – írta pénteken a The Wall Street Journal. A vezető konzervatív lap szerint a két vezető közötti párbeszéd valójában azonban arról szól, hogy szűkülnek az amerikai külpolitika cselekvési lehetőségei. Az újság szerint Putyin egyre gyűlölködőbb a Nyugattal szemben, és nem azért, mert félreérti a Nyugat biztonsági törekvéseket, hanem mert egy korrupt bürokratikus rendszert hozott létre, amelynek életben maradásához Nyugat-ellenes nézetekre van szükség. “Az ex-KGB-s orosz elnök gengszterállamot irányít, amely túlélése érdekében Nyugat-ellenes politikát folytat” – írta a lap.

A jobboldali The Washington Times arra hívta fel a figyelmet, a közelgő amerikai, valamint orosz elnökválasztások nem kedveznek a kétoldalú viszonynak, a Bush és Putyin közötti időnként bizalmasnak tűnő egyetértés nem vezet sehová. Putyin ráadásul nem szerez otthon jó pontokat az amerikai-orosz viszony felmelegítésével. A lap ugyanakkor megállapítja: továbbra is tartja magát az erős amerikai-orosz partneri viszony paradigmája, amely olyan közös érdeken alapul, mint a terrorizmus, az iszlámista szélsőségesség elleni küzdelem vagy fegyverzetek elterjedésének megakadályozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik