Nagyvilág

Fordulat Malina Hedvig ügyében?

Nyilatkozott a TA3 szlovák hírtelevíziónak egy nyitrai férfi, aki kész tanúsítani, hogy a városban tanuló magyar diáklányt, Malina Hedviget tavaly valóban megverték, mi több: a tanú az elkövetőt kilétét is fel tudja fedni.

Nem tudok tovább hallgatni – indokolta vallomását az arcát eltakaró férfi, aki elmondta: a támadó azonos ama két személy egyikével, akiknek a fantomképét a szlovák rendőrség annak idején közzétette. A támadó családtagjai tudják, hogy a sehol nem dolgozó, szélsőséges magyargyűlölő csoporthoz tartozó családtagjuk mit követett el. Mégsem tettek feljelentést, mert a rendőrség két héttel az eset után azzal zárta le a nyomozást, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az egész történetet maga találta ki. „Ez a körülmény a család malmára hajtotta vizet” – fogalmazott a kamerának háttal nyilatkozó negyven év körüli férfi.

Úgy történt, ahogy Malina Hedvig leírta


„A támadás megtörtént, egy nyitrai fiatalember lelkén szárad, akinek egyelőre csak a neve kezdőbetűit – R. B. – árulom el, aki nem is titkolja a történteket, de igyekszik névtelenségben maradni. Az ő bizalmas köreiből származó információim igazolják, hogy valóban ő a bűncselekmény elkövetője” – fogalmazott a férfi, majd a részleteket firtató kérdésre válaszolva elárulta: „az elkövető szűk családi köréből” tudja, hogy „az eset valóban abban a ligetben és úgy történt, ahogy azt Malina Hedvig leírta”.

A férfi a TA3 kamerája előtt elmondta: amikor annak idején a két gyanúsított fantomképét meglátta a televízióban, nem volt kétsége afelől, hogy azok egyikében felismerte a személyes ismerősét, aki a bűncselekmény elkövetésekor – ahogy a fantomképen is – kopasz volt, de mára megnövesztette a haját, hogy „akkori kilétét valamelyest elfedje”. Szavai szerint a magyar egyetemista lány elleni támadás részleteit nem ismeri, de az „elkövető családjának hallgatólagos beismeréséből bizonyosan tudom, hogy az eset megtörtént”. Ezt a támadó a családtagjainak is beismerte, „mert hogy a fantomképről azok is azonosították, majd a szülők ki is faggatták a fiukat, de végül nem tettek ellene feljelentést, hiszen a rendőrség azt hangoztatta, hogy Malina Hedviget senki sem támadta meg”.

A támadó magyargyűlölő nacionalista

A férfi elmondta: azért töri meg a hallgatását, mert „alapjában véve zavar, hogy egy ártatlan lány végül még maga fizessen rá a saját sérelmére, ráadásul büntetőjogilag is felelősségre vonják. Sajnálom őt, de annak ellenére sem hallgathatok tovább, hogy ezzel veszélynek teszem ki magamat. Úgy gondolom, hogy a nyomozati szervek a most általam elmondott tények nyomán holnaptól kicsit nagyobb sebességre válthatnának.”

Az állítólagos elkövető életvitelét firtató kérdésre a nyitrai férfi elmondta: az általa megjelölt személy tulajdonképpen semmivel sem foglalkozik, „afféle magyargyűlölő nacionalistákkal” lézeng. A nyilatkozatból kiderül, hogy a bőrfejű ifjú a Hedvig elleni támadás idején „nagyon közel lakott a támadás helyszínéhez, jól ismerte a csalitos terepet, ahol a cinkosaival rendszeresen találkozott, ahol aztán később a lányra támadtak. A nyilatkozat különös figyelmet érdemlő része, hogy a férfi szerint az illetőt „azokban a napokban a trencséni rendőrség – nem tudni miért – őrizetbe is vette, ám furcsa módon annak ellenére is elengedte, hogy a média akkor már közzétette a fantomképét”.

Packa: Hedvig-ügy egy a sok közül

A TA3 megszólaltatta Ján Packa országos rendőrfőkapitányt, aki tavaly, két héttel a támadás után Robert Kalinák belügyminiszterrel együtt kamerák tucatjai előtt, nyomozati megállapításokra hivatkozva kijelentette: „a büntetőeljárást azért szüntettük meg, mert hitelt érdemlően bebizonyosodott, hogy ez a bűncselekmény nem történt meg”. A főkapitány most a nyitrai férfi televíziós nyilatkozatának ismeretében azt mondta: ha a megszólaló biztos a dolgában, akkor jelentkezzen, és tegyen tanúvallomást a rendőrségen, és mi természetesen azonnal megvizsgáljuk annak hitelességét. A Hedvig-eset a rendőrség számára nem egy botrányos ügy, hanem az általunk kivizsgált bűnügyek ezreinek egyike.” Hozzátette: „Azt hiszem, ez a politikusok botránya, nem a rendőrségé.”

A hétfőn szintén megszólaltatott legfőbb ügyész, Dobroslav Trnka azt mondta: most hallja először, hogy egy nyitrai férfi ilyen nyilatkozatot tett. „Hipotetikus kérdésekre, hogy mi lehetséges és mi nem”, a legfőbb ügyész nem kívánt válaszolni, de mint mondta, „ha ilyen bizonyíték létezik, és vallomásként is jegyzőkönyvbe kerül, akkor a rendőrségnek és az ügyészségnek kötelessége lesz az abban foglaltakat megerősíteni vagy cáfolni”, és mindkét szerv pontosan a büntetőkönyv szerint fog eljárni is.

Magyarország követi a fejleményeket


Magyarország követi a fejleményeket a nyitrai diáklány, Malina Hedvig ügyében és bízik a szlovák igazságszolgáltatásban – mondta Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője azt követően, hogy a TA3 szlovák hírtelevízióban kedden megszólalt a tanú.

A szomszédsággal együtt járnak problémák, de bízunk abban, hogy mindezzel együtt továbbra is fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik