Nagyvilág

Tovább feszül a húr Litvinyenko-ügyben

Kémkedési ügyben indított vizsgálatot az orosz titkosszolgálat Andrej Lugovoj orosz üzletember, a Litvinyenko-ügy fő gyanúsítottjának kijelentései nyomán.

Mint az FSB pénteki közleményéből kiderül, a titkosszolgálat azután döntött az orosz szövetségi főügyészséggel egyetértésben a vizsgálat mellett, miután májusban Lugovoj, akit a brit hatóságok Alekszander Litvinyenko volt titkos ügynök tavalyi londoni megmérgezésével gyanúsítanak, azt állította, hogy a Kremllel szembenálló, Nagy-Britanniába emigrált Borisz Berezovszkij orosz milliárdos kapcsolatba lépett a brit hírszerzéssel (MI6), és bizalmas információkat szolgáltatott ki neki Oroszországról.

A vizsgálat vélhetően tovább feszíti a viszonyt Moszkva és London között. Oroszország ugyanis nehezményezi, hogy Nagy-Britannia nem hajlandó kiadni az orosz hatóságoknak Berezovszkijt és a Kreml további emigráns ellenségeit.


Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki – miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel – hét éve Nagy-Britanniába szökött, november 23-án után halt meg polóniummérgezésben Londonban.

A brit ügyészség május 22-én jelentette be, hogy vádat emel Lugovoj ellen a gyilkosság ügyében, és kérte kiadatását, Oroszország azonban mind ez idáig elutasította a kérést. Lugovojjal szemben szinte Litvinyenko megbetegedésének pillanatában felmerült a gyanú, mivel őt látták utoljára Litvinyenkóval a londoni Millennium szállodában. A hotel több helyiségében később kimutatták a polónium 210-es jelenlétét, csakúgy, mint szinte minden olyan helyszínen, ahol Lugovoj londoni látogatása idején megfordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik