Nagyvilág

Egy titkosszolgálatos is feljelentette Malinát

Két feljelentője volt Malina Hedvignek - számolt be szombaton a Pozsonyban megjelenő Új Szó a magyar diáklány ügyének legújabb fejleményéről. A SME című lap szerint a másik feljelentő Vladimír Meciar kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

A magyar nyelvű lap értesülése szerint a Nyitrán megvert csallóközi magyar egyetemista ellen nem csupán az a vágsellyei férfi írt lakossági feljelentést, aki azóta felakasztotta magát, hanem egy másik is, aki a jelek szerint a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének a munkatársa.

Hónapokon át azt lehetett tudni, hogy egy – a feljelentést jegyző – pozsonyi illetőségű állampolgár úgy ítélte meg: ha a lány a történetet kitalálta, azzal vélelme szerint törvényt sértett. A héten kiderült, hogy a feljelentő bizonyos Jaroslav Kubla volt, aki azonban nem pozsonyi, hanem vágsellyei illetőségű, de időközben, még május elején felakasztotta magát. A lap úgy tudja: a vágsellyei férfi rokonságban állt az egyik neves nyitrai ügyvéddel és “nem kizárt, hogy ő fogalmazta meg helyette a beadványt.” Kubla tavaly november elején küldte el feljelentését a rendőrségre.


Volt egy másik feljelentő is


Mint most kiderült, egy hónappal korábban egy Peter Korcek nevű pozsonyi személy az ügyészségnek címzett lakossági feljelentésben, polgári jogaira hivatkozva azt írta: adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy Malina Hedvig igaztalan állításaival az sugallja, hogy nacionalista államban él.


Korcek szerint Malina Hedvig valakinek a bíztatására állította azt, hogy amikor a panaszát a rendőrség jegyzőkönyvezte, a rendőrök megengedhetetlenül bántak vele. Mint írta, a lány eljárása felveti a nemzetiségi feszültség szításának gyanúját, ami Szlovákia lakosságának nagy részét, még azokat is felháborítja, akik nem azonosulnak a szélsőséges és nacionalista gondolkodással.


Titkosszolgálatos múlt


A SME című liberális polgári napilap érdeklődésére a nyitrai ügyészség megerősítette: valóban két feljelentés létezik. Az egyiket a halott Kubla, a másikat a Peter Gabura nevű kereszténydemokrata képviselő szárnysegédje írta. Gabura meglepőnek találja, hogy munkatársa ilyen feljelentést írt volna, és nem is hiszi el.


Az Új Szó úgy tudja: Gabura munkatársainak sorában “egy másik érdekes személy is található: Zuzana Trnková, a főügyész, Dobroslav Trnka felesége.


Peter Gabura képviselő elismerte: amikor megtudta, hogy Korcek 1998-ban a titkosszolgálatnál dolgozott, először töprengett, de később mégis munkatársává fogadta, mert megsajnálta, hiszen egy halálos kimenetelű közlekedési baleset miatt kellett távozni a szolgálattól, s más csapás is érte, mert akkor halt meg az apja – írta a SME.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik