Nagyvilág

Repülhet a kormányból az RMDSZ

A Băsescu államfőről tartott bizalmi népszavazás után valóságos belpolitikai lavina indult meg Romániában. Ha az ellenzék összefog, a gyenge többségű kormányt akár előrehozott választások nélkül is elsodorhatják, de az RMDSZ minden bizonnyal akkor is kiesne a hatalomból, ha mégis szavazásra kerülne sor.

Parlamenti erőviszonyok

A román kormányt jelenleg a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ koalíciója alkotja. A Szociáldemokrata Párt kívülről támogatja a kormányt, az ellenzék soraiban ül még a korábbi koalíciós partner Demokrata Párt, a Konzervatív Párt és a nacionalista Nagy Románia Párt.

A Traian Băsescu államfő fölényes győzelmét hozó népszavazás az elnök megbuktatására buzdító pártok, így az RMDSZ számára gyakorlatilag a visszájára sült el, és ez a párton belül nem maradt személyi következmények nélkül. Markó Béla jelezte lemondási szándékát a miniszterelnök-helyettesi pozícióról, de az RMDSZ több politikusa is azon az állásponton van, hogy elhibázott volt Basescu ellen kampányolni, hiszen a népszavazási kudarc akár az RMDSZ pozícióvesztésével is járhat.

Elhibázott stratégia

A Krónika című napilapnak nyilatkozó Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor szerint akkor kellett volna valamennyi pártnak leállnia, amikor az alkotmánybíróság megállapította, Băsescu nem követett el súlyos alkotmánysértést. Eckstein úgy vélte, ami az alkotmánybírósági határozat után jött, iskolapéldája annak, hogy hogyan nem szabad politizálni. „Sikerült megajándékozni Traian Băsescut egy olyan népszerűséggel, amit különben soha nem ért volna el” – véli a szenátor.

Nehezen érthető, hogy az államfő megbuktatására törekvő pártok miért tekintettek bizakodva a népszavazás eredménye elé – nyilatkozta lapunknak Kántor Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa, aki szerint politikailag bölcsebb lett volna semlegesnek maradni az államfővel kapcsolatban. Különösen hogy Băsescu az egyik legnépszerűbb politikus, és pártja, a Demokrata Párt is hasonlóan nagy támogatásnak örvend.



Repülhet a kormányból az RMDSZ 1

Az államfõ gyõzelme újrarajzolhatja a politikai színteret (fotó: MTI/EPA)



A referendumtörvényt a népszavazás kiírása után úgy módosították, hogy az az államfőnek kedvezzen, de maga Băsescu is olyan üzenetet fogalmazott meg, mely sokak számára szimpatikus volt. Az államfő korábban a kommunizmus elítéléséről és a kampányban a korrupció elleni harcról beszélt, ezekkel az elképzelésekkel pedig az erdélyi magyarok többsége egyetért (így az RMDSZ hivatalos álláspontjával szembemenve a magyar nemzetiségű voksolók többsége az államfő maradása mellé tette az ikszet). Győzelméhez az is nagyban hozzájárult, hogy nem volt kihívója, a szavazók a maradás illetve a menesztés között választhattak, illetve egyetlen politikus sem tűnt fel, aki – egy esetleges előrehozott elnökválasztáson – vele szemben alternatívát jelenthetett volna.

Lavina indult el


Az RMDSZ számára a jelenlegi helyzet különösen veszélyes, hiszen a hatalmában megerősödött Băsescu máris az államfői pozíció megerősítéséről és a hónapok óta napirenden lévő egyéni választókörzetes szavazás bevezetéséről beszél, mely a romániai magyarok számára hatalmas érvágást jelentene, minden valószínűség szerint csak a magyar többségű vagy a számottevő magyar kisebbségek lakta megyékben jutna a parlamentbe RMDSZ jelölt. A jelenlegi politikai helyzetben pedig a Băsescu-féle demokratáknak semmi sem áll jobban érdekében, mint egy előrehozott választás, melyen az államfő népszerűségét kihasználva akár 50 százalékos győzelmet is arathatnának.

A politikai földindulás azonban nemcsak a Demokrata Párt számára tartogat nagy lehetőségeket. Az eddig kibékíthetetlen ellenségnek tűnő két ellenzéki párt, a demokraták és a szociáldemokraták között megállapodás körvonalazódik. Ha ez létrejön, akkor a román alkotmány értemében új választások nélkül akár rögtön át is vehetnék a hatalmat a 27 százalékos kisebbségben kormányzó koalíciótól.

Ha ez nem jön létre, a szociáldemokraták számára, akik eddig kívülről támogatták a koalíciót, még mindig ott a lehetőség, hogy a jelenleg hatalmon lévő liberálisokkal egyezkedve harmadik koalíciós partnerként becsatlakozzanak a kormányba. Ez esetben a már meggyengült pozíciójú Tariceanu kormányfő minden bizonnyal távozni kényszerülne, és nem kizárt, hogy az utóbbi időben háttérbe szorult Adrian Nastase foglalná el ismét a kormányfői széket.


Közelegnek az EP-választások

Függetlenül attól, hogy mi lesz a politikai csatározás végkimentele, az ország ősszel európai parlamenti választások elé néz, melyen a pártok jelöltjei listán méretik meg magukat. Jóllehet az RMDSZ számára egy esetleges előrehozott törvényhozási választás esetén komolyan fenyeget a parlamentből való kiesés veszélye, az uniós választások elé nagyobb optimizmussal tekinthetnek. Alacsony országos részvétel esetén akár kiemelkedően is szerepelhet az RMDSZ, de a legrosszabb esetben is egyetlen brüsszeli képviselője biztosan lesz az erdélyi magyaroknak, valószínűleg Tőkés László személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik