Nagyvilág

Zavargások Franciaországban

Összetűzések törtek ki a párizsi Bastille téren két órával Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt elnökválasztási győzelme után a Sarkozy-ellenes tüntetők és a rohamrendőrök között.

A tüntetők, akiknek a száma 100 és 300 között mozgott, és akik közül többen sállal takarták el az arcukat, megdobálták a rohamrendőröket, akik könnygázgránátokkal és vízágyúval válaszoltak. Összetűzések voltak Nantes-ban, Grenoble-ban és Lyonban is a szélsőbal tüntetők és a rendőrség között. Lyonban a rendőrség gumilövedékkel lőtt a mintegy 150 tüntetőre, három személyt őrizetbe vettek – közölt a rendőrség. Tüntetések voltak Nancyban, Metzben, Bordeaux-ban, Mülhausenben, Lille-ben, Toulouse-ban és Marseille-ben is.

Rendőrségi források tájékoztatása szerint több tucat autót és szeméttárolót gyújtottak fel a Párizs környéki megyékben. Az észak- és délkelet-franciaországi Val-de-Marne és Val-d,Ouest megyékben tucatnyi embert előállítottak.Francois Hollande, a Szocialista Párt vezetője, Segolene Royal szocialista elnökjelölt élettársa vasárnap késő este “nyugalomra és összetartásra” szólította fel a baloldali szavazókat.



Zavargások Franciaországban 1

KÉPGALÉRIA!


Vasárnap több mint 3000 rendőrt vonultattak fel a Párizs környéki peremvárosokban, ahol 2005 őszén zavargások voltak, és magában a fővárosban, attól tartva, hogy erőszakos események robbanhatnak ki az elnökválasztás második fordulója után. A több héten át tartó 2005 őszi zavargások során több mint 10 ezer autót és több száz középületet gyújtottak fel Franciaországban. Míg Sarkozy ellenzői Franciaország-szerte tüntettek, a megválasztott elnök vasárnap este feleségével, Céciliával az oldalán mintegy 30 ezer hívével ünnepelte győzelmét a párizsi Concorde téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik