Nagyvilág

Tömeges távolmaradást kér Le Pen

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke kedden „tömeges távolmaradásra” kérte választóit a francia elnökválasztás második fordulójában.

„Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget a választásban” – hangoztatta Le Pen hagyományos május 1-jei párizsi nagygyűlésén. A szélsőjobboldali politikus az első fordulóban a szavazatok 10,44 százalékával a negyedik helyen végzett. A Nemzeti Front elnöke arra kérte választóit, hogy szavazatukat „ne adják se Nicolas Sarkozyre, se Ségolene Royalra” és maradjanak tömegesen távol a május 6-i második fordulóban. Le Pen szerint választói „legitim revánsot” vehetnek a parlamenti választások június 10-én esedékes első fordulójában.

„Illuzórikus és veszélyes lenne a szocialista jelöltre szavazni bosszúból azért, mert Nicolas Sarkozy elrabolta programunkat … De egy olyan jelöltre is esztelenség lenne szavazni, aki szélsőségesnek tekint minket” – tette hozzá. Jean-Marie Le Pen 2002-ben azzal keltett óriási meglepetést, hogy Lionel Jospin szocialista jelöltet maga mögé, a harmadik helyre utasítva bejutott az elnökválasztás második fordulójába.

A 78 éves politikusra öt évvel később egymillióval kevesebben szavaztak. Elemzők szerint ez azzal magyarázható, hogy a konzervatív jelöltnek a biztonságpolitika és a bevándorlás témaköreire épített kampányával sikerült elhódítania a szélsőjobboldali szavazók egy jelentős részét, s a felmérések szerint az első fordulóban Le Penre szavazók kétharmada is várhatóan Sarkozyre adja voksát a második fordulóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik