Nagyvilág

Több ezer katonát hívhatnak vissza a britek

Nagy-Britannia májusban nagy arányban csökkenteni fogja iraki kontingensét - írta vasárnapi számában a News of The World című lap.

A bulvárlap egy magas rangú brit kormánytisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem novemberben, hanem májusban, egy időben az esedékes brit tartományi választásokkal, mintegy 3000 katonát vonnak ki Irakból. Az idézett illetékes szerint ezt a brit egységek fő állomáshelye, Bászra környéki helyzet javulása teszi lehetővé.

Nagy-Britannia jelenleg valamivel több mint 7000 katonát állomásoztat Irak déli részén. A lap azt is tudni vélte, hogy a döntést körülbelül három hét múlva, egy nagy szabású Bászra körüli biztonsági hadművelet befejezése után jelenti be Tony Blair brit kormányfő. A brit haderők fokozatosan átadják a biztonsági feladatokat az iraki hadseregnek és rendőrségnek, és az ott maradókat Bászra nemzetközi repülőtere köré vezénylik.

A brit védelmi minisztérium ugyanakkor “találgatásnak” minősítette a News of The World értesüléseit. A tárca szóvivője szerint London bármilyen csapatkivonásról csak a szövetségesekkel való konzultáció után dönthet.

Közben a The Independent című lap internetes portálja, magas rangú katonai forrásokat idézve azt írta, hogy Blair az iraki kontingens kivonásának lassítását fogja bejelenteni. Ennek értelmében ezer katona áprilisra tervezett hazahívását augusztusra halasztják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik