Nagyvilág

Választási csalás miatt nyomoz Berlusconi ellen az ügyészség

Kedden hallgatja meg a bíróság azt az olasz újságírót, aki dokumentumfilmjében azt állítja: Berlusconi egymillió szavazatot csalt a tavaszi választásokon. Mivel azonban ez sem volt elég a győzelemhez, Romano Prodi balközép kormányának legitimitását semmi sem veszélyezteti.

Rosszul lett

Rosszul lett és elájult Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő vasárnap, miközben egy északitáliai politikai rendezvényen a jelenlegi kormányt élesen bíráló beszédet mondott. A volt kormányfőt kórházba szállították.

Nyomozást rendelt el a római főügyészség múlt hét csütörtökön a tavaszi olaszországi parlamenti választásokon elkövetett állítólagos csalásokkal kapcsolatban. A botrányt egy Enrico Deaglio újságíró által készített és múlt hét pénteken egy hetilap DVD-mellékleteként utcára kerülő dokumentumfilm robbantotta ki. Őt és egy munkatársát a bíróság egyébként az olasz Corriere della sera információi szerint kedden hallgatja meg arról, hogy honnan szerezte azokat az adatokat, amelyre a film támaszkodik.

Deaglio ugyanis azzal vádolja Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép pártszövetségét, a Szabadság Házát (Casa della liberta’), hogy a belügyminisztérium szavazatszámláló-rendszerén keresztül egy programmal az üres szavazócédulák közül Berlusconi mintegy egymillió szavazatot saját pártjára íratott. A film készítői szerint ezt többek között az is alátámasztja, hogy míg a 2001-es választásokon 1,7 millió üres szavazólap volt, addig 2006-ban csupán 445 ezer.

Az oknyomozó újságíró feltételezése szerint – ahogy arról a La Repubblica is beszámolt – Berlusconi belügyminisztere (aki a választások tisztaságáért is felelt) észrevette a trükköt, és megpróbálta leállítani az akciót. Ezt Deaglio azzal támasztja alá, hogy Beppe Pisanu miniszter a választások éjszakáján többször felkereste otthonában az akkori miniszterelnököt, ráadásul azóta feltűnően rossz viszonyban vannak. Az ügy érdekessége, hogy a tavaszi választási eredmény kihirdetését követően épp Silvio Berlusconi volt az, aki csalást kiáltott, és nem fogadta el Romano Prodit miniszterelnöknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik