Nagyvilág

Felbomlott a lengyel koalíció

Újabb kormányválsághoz érkezett Lengyelország, miután a vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski szakított a hárompárti koalíció második legerősebb pártjával, a baloldali populista Önvédelemmel (SO).

Kaczynski csütörtök esti sajtóértekezletén jelentette be: arra fogja kérni az államfőt, saját ikertestvérét, Lech Kaczynskit, hogy mentse fel hivatalából az SO vezetőjét, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, mezőgazdasági minisztert. Ez a döntés gyakorlatilag a hárompárti koalíció végét jelenti, mert a harmadik koalíciós társsal, a radikális nemzeti Lengyel Családok Ligájával (LPR) a PiS-nek nincs meg a parlamenti többsége.

A két nagyobbik koalíciós párt vitája az elmúlt napokban éleződött ki, miután Lepper éles verbális támadásokat intézett Kaczynski ellen, főleg a 2007-es költségvetés és a NATO-kérésre Afganisztánba küldendő ezerfős csapaterősítés miatt. Lepper, az egykori ökölvívó és sertéstenyésztő, hosszabb ideje támadta a miniszterelnök pártját annak agrár- és szociálpolitikája miatt is.


Cél: a parlamenti többség

Kaczynski közölte, hogy megpróbál egy új parlamenti többséget összekovácsolni a kormányzás folytatása érdekében, de ha ez nem sikerül, nem marad más hátra, mint a parlament önfeloszlatása és a választások előre hozatala. Megfigyelők szerint a PiS továbbra is számíthat a Ligára, és esetleg a korábban a baloldallal kormányzó Lengyel Parasztpártra (PSL). Megpróbálkozhat független képviselők megnyerésével, illetve számolhat az Önvédelem tucatnyi, “átülésre készülő” renegát képviselőjével, akikkel együtt összejöhet a minimális, 231 fős többség a 460 tagú szejmben.

A konzervatívoknak tizenöt napjuk van az új többség kialakítására – közölte csütörtökön Adam Bielan, a PiS szóvivője. Ha ez nem sikerül, az előre hozott választásokat valószínűleg november 26-án, a helyhatósági választások második fordulójával egy időben rendeznék meg.


Előrehozott választások lehetnek


Ez viszont veszélyes lehet a jelenlegi kormánypártok szempontjából, minthogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az új választásokat a liberális Polgári Platform (PO), a PiS jelenlegi fő ellenzéke nyerné meg 30 százalék körüli eredménnyel, a PiS 27, míg az Önvédelem 10 százalékra számíthatna, míg a Liga nem kerülne be a parlamentbe. Negyedik parlamenti pártként, 8 százalékos eredménnyel bejutna még a szejmbe az előző ciklusban kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség is.

Donald Tusk, a PO vezetője nem zárta ki, hogy pártja támogatná az előre hozott választásokat, és azt a Liga is megszavazná, annak ellenére, hogy ezzel valószínűleg a saját sorsát pecsételné meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik