Nagyvilág

Izrael elismerte a háborúban elkövetett hibákat

Az izraeli vezérkari főnök először ismerte el, hogy a hadsereg követett el hibákat a hónap elején véget ért libanoni háborúban. A hiányosságok feltárására állami vizsgálóbizottságot állíthatnak fel.

Varsó és Pozsony is részt vesz

Varsó egy zászlóaljnyi katonát, várhatóan egy maximum 700 fős alakulatot tervez Libanonba küldeni – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter-helyettes a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak. Lengyelország jelenleg 213 kéksisakost állomásoztat Dél-Libanonban.

A katonai sikerekkel párhuzamosan számos területen voltak hiányosságok, például a logisztikában, a műveleti tervezésben és az irányításban is – olvasható Dan Halutz altábornagynak a katonákhoz írott levelében, amelyet a Háárec című napilap ismertetett.


A katonai vezetést bírálják

Elköteleztük magunkat amellett, hogy egy alapos, őszinte, gyors és teljes vizsgálat keretében feltárunk minden sikert és hiányosságot. A vizsgálatba mindenkit bevonunk, kezdve velem, a rendfokozat nélküliekkel bezárólag, és szakszerűen megválaszoljuk a felmerült kérdéseket – írta az izraeli vezérkari főnök. Halutz tábornokot a háborúban betöltött szerepén kívül azért is kritika érte, hogy a harcok kitörése előtt néhány órával eladta minden részvényét a tőzsdén – írja a BBC.

Az izraeli közvélemény az egy hónapig tartó, egyértelmű izraeli győzelem nélkül véget ért háború előrehaladtával egyre erőteljesebben bírálta a hadsereg felkészültségét és taktikáját. A hadsereg hiányos élelmezéséről és ivóvízellátásáról szóló jelentések hatására egyre többen követelték a hadvezetés lemondását és azt, hogy induljon vizsgálat, feltárandó a háború levezénylése során elkövetett hibákat.


Állami vizsgálóbizottság alakulhat

Jóllehet Amír Perec izraeli védelmi miniszter már elrendelt egy a minisztériumon belüli vizsgálatot, mely a libanoni hadművelet lefolytatásáról heteken belül elkészíti beszámolóját, az ellenzék független bizottság felállítását szorgalmazza. Ehud Olmert kormányfő valószínűleg napokon belül dönt arról, hogy milyen átfogó vizsgálatot indítsanak.


A legnagyobb horderejű vizsgálatot egy olyan kormánytól független állami bizottság tudná lefolytatni, amely dönthetne katonai, illetve kormánytisztviselők leváltásáról is. Menáhem Mazúz legfőbb ügyész szerdán átnyújtotta a kormányfőnek azt a listát, amely alapján Olmert javaslatot tehet arra, milyen összetételű és hatáskörű legyen a vizsgálóbizottság. Állami vizsgálóbizottság már 1973 -ban is alakult a Yom Kippur-háborút követőn, valamint az 1982–es libanoni invázió után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik