Nagyvilág

A Hezbollah-miniszterek támogatnák a tűzszünetet

Kedvező irányba tett lépésként üdvözölte szombaton az amerikai külügyminiszter, hogy a libanoni kormány Hezbollahhoz közeli tagjai egyetértésüket nyilvánították ki egy azonnali tűzszünet mellett, ami a libanoni milíciák lefegyverzését is magába foglalná.

Az ismét a Közel-Keletre tartó Condoleezza Rice egyúttal méltatta Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnököt, amiért rávette a Hezbollahot a tűzszünettel való egyetértésre. A libanoni kormány – benne a síita Hezbollah szervezethez közel álló két miniszter .- csütörtökön egyhangúlag elfogadta a miniszterelnök hétpontos tervét, amit a Hezbollah ellen zajló izraeli offenzívával foglalkozó szerdai római nemzetközi válságtanácskozáson terjesztett be.

A tervezet az azonnali tűzszünet és a libanoni milíciák lefegyverzését előíró nemzetközi dokumentumok alkalmazása mellett tartalmazza többek között az állam fennhatóságának helyreállítását Libanon egész területén és nemzetközi erők telepítését az ország déli részén, hogy a libanoni hadsereg visszanyerhesse az ellenőrzést a terület felett.

Condoleezza Rice, miután korábban a hét folyamán már látogatást tett Jeruzsálemben és Bejrútban egyaránt, szombaton ismét Izraelbe utazik. Újabb közel-keleti tartózkodása során tárgyalni fog Ehud Olmert izraeli minisztrelnökkel és Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel is, hogy egyeztessen velük egy ENSZ biztonsági tanácsi határozatról.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is szeretné elérni, hogy a Libanonnal foglalkozó határozat, amelytől a Hezbollah gerillái és Izrael 18 napja kirobbant harcainak lezárását várják, már a jövő héten megszülessen.

George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő azonban előző napi megbeszéléseik után nem szorgalmaztak azonnali tűzszünetet. Amellett foglaltak állást, hogy tartós megoldásra van szükség. Bush a közel-keleti viszály gyökerének a Hezbollahot nevezte és Blairrel együtt bírálta Iránt és Szíriát, amiért támogatják a síita gerillaszervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik