Nagyvilág

Patthelyzet a cseh választások után

A leadott szavazatok 35,38 százalékával az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte meg a hétvégi képviselőházi választást Csehországban a szombat éjjel kihirdetett végleges eredmények szerint, ugyanakkor a mandátumok eloszlása patthelyzetet mutat a jobb- és baloldal között.

Bejutottak

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) a vártnál szerényebb támogatottsággal, 12,81 százalékkal így is a harmadik helyen jutott be a képviselőházba. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 7,22 százalékos eredménnyel a negyedik helyet szerezte meg, míg a Zöldek Pártja (SZ) a szavazatok 6,29 százalékával Csehország történelmében először, ugyancsak bejutott a parlament alsóházába.


Bár a választásokon az eddig ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) a voksok 35,38 százalékát nyerte el szemben az előző két ciklusban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt által kapott (CSSD) 32,32 százalékkal, a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a parlament alsóházában. Ha ez marad a hivatalos végeredmény, egyik oldal sem tud többségi támogatást élvező kormányt alakítani. A cseh választók 64, 47 százalékos részvételével lezajlott választások eredményét azonban Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök megkérdőjelezte, és bejelentése szerinte azt fontolgatják, hogy jogi úton megtámadják a végeredményt.

Patthelyzet

A jobboldali liberális ODS 81 képviselőt delegálhat a 200 fős alsóházba, ami mindazonáltal nem teszi lehetővé számára a kívánt többség megszerzését még akkor sem, ha eredményes koalíciós tárgyalást folytat a kereszténydemokratákkal (13 képviselő) és a zöldekkel (6 képviselő). A szociáldemokraták ugyanis 74, a kommunisták pedig 26 mandátumot kapnak, ami azt jelenti, hogy a jobb- és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a képviselőházban. A rendszerváltás után 1993-ban megalakult Csehország történetében most első ízben történt meg, hogy a baloldal és a jobboldal között abszolút patthelyzet alakult ki, s ha ez maradna a hivatalos végeredmény, akkor egyik oldal sem tud többségi támogatást élvező kormányt alakítani.

A szociáldemokraták megkérdőjelezik a végeredményt

Jirí Paroubek a vesztes szociáldemokrata pártelnök az eredmények ismeretében újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy az ODS példátlan módon megsértette a törvényt, amikor a választás előtt négy nappal, amikor már nem volt lehetőség reagálni az elhangzottakra, alaptalanul és bizonyítékok nélkül nyíltan az alvilággal való együttműködéssel vádolta meg a szociáldemokrata politikusokat, s ehhez a rendőrséget is kihasználta. “Megvizsgáljuk, hogy jogi úton meg tudjuk-e támadni a választás eredményét” – mondta Paroubek, aki nyilatkozatában élesen bírálta Václav Klaus államfőt is, mert szerinte ő is megengedhetetlenül beavatkozott a kampányba.

A szociáldemokrata pártelnök bejelentette, hogy ebben a helyzetben nem kíván gratulálni a választás győztesének, mert a győzelmet inkorrekt módon szerezték meg.

Klaus visszautasít

Václav Klaus cseh államfő példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette Paroubek a választási eredményeket kétségbe vonó nyilatkozatát. “Nem fogom megengedni, hogy a szabad választás eredményét bárki is megkérdőjelezze és lábbal tiporja” – jelentette ki Klaus rendkívüli sajtóértekezleten szombaton késő este Prágában.

Klaus a szombati, immár második sajtóértekezletén megerősítette, hogy hétfőn megkezdi a tárgyalásokat az ODS vezetésével az új kormány megalakításáról. Így az ODS elnökére, Miroslav Topolánekre hárul az a feladat, hogy megoldást keressen a választási eredmény következtében kialakult patthelyzetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik